Comisia Europeană a lansat un studiu pentru a revizui statutul lupului de animal protejat. DW explică faptul că, în prezent, specia este bine protejată în legislația europeană, dar și separat, în legislațiile din mai multe țări. Însă experții avertizează că animalele s-au înmulțit foarte rapid. În prezent, sunt 19 mii de lupi în UE, cu 25% mai mulți decât în urmă cu zece ani.

Lupii au dispărut de mult timp în cea mai mare parte a Europei de Vest, după ce au fost eliminați sistematic. De exemplu, în Germania au revenit abia acum două decenii, după ce au migrat din Polonia, către vest.

Cu toate că activiștii de mediu au lăudat creșterea populațiilor de lupi ca pe un exemplu de conservare reușită și se opun revizuirii statutului acestora, fermierii s-au plâns de amenințarea pe care prădătorii o reprezintă pentru animalele domestice.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a transmis că lupii reprezintă “un pericol real pentru animale și, potențial, pentru oameni”. Ea a îndemnat “autoritățile locale și naționale să ia măsuri acolo unde este necesar”, adăugând că legile actuale permit deja această posibilitate. “Acolo unde există un pericol clar, autoritățile locale au voie să permită vânătoarea”, a spus ea. De altfel, Comisia a cerut oamenilor de știință, comunităților locale și altor părți interesate să prezinte date privind populațiile de lupi și impactul acestora, până la 22 septembrie.

Fermierii nu sunt de acord cu măsurile de control al populației lupilor. Șeful Asociației germane a fermierilor, Bernhard Krüsken, a declarat că aceștia își doresc “gestionarea reală a problemei lupilor” și eliminarea statutului de protecție a speciei, ceea ce ar permite apoi vânătoarea. Cu toate acestea, grupurile de mediu germane s-au pronunțat împotriva vânătorii de lupi. “Pentru numărul de animale domestice ucise, nu numărul de lupi este decisiv, ci numărul de turme neprotejate”, a declarat Uwe Friedel, expert în lupi la grupul de conservare BUND.

Sursă: DW

Sursă Foto: Ron Hilton | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday