La capătul celor trei ore de discuții, Putin a declarat că “țările vestice încă restricționează exportul produselor agricole rusești”, motiv pentru care nu poate fi de acord să permită tranzitul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră: “Vom fi pregătiți să luăm în considerare posibilitatea relansării acordului pentru cereale și i-am spus astăzi domnului președinte Erdogan că vom face acest lucru de îndată ce toate acordurile privind ridicarea restricțiilor la exportul de produse agricole rusești vor fi pe deplin implementate”.

Președintele Turciei se declară încrezător că va fi posibilă în curând relansarea acordului cerealelor, la care Rusia a renunțat în iulie, acuzând că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte se confruntă cu numeroase bariere. “Credem că vom ajunge la o soluție care va satisface așteptările într-un timp scurt”, a adăugat Erdogan.

Deși exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina, Putin a declarat că restricțiile ce vizează sistemul internațional de plăți și asigurările transportatorilor pe mare au împiedicat livrările. Rusia insistă, de asemenea, ca Banca Agricolă a Rusiei să fie reconectată la sistemul internațional de plăți SWIFT. Kremlinul dorește, de asemenea, să repornească o conductă critică care poate trimite amoniac în regiunea Odesa, lucru la care oficialii americani și europeni sunt din ce în ce mai deschiși în cazul în care Kievul ar permite acest lucru, având în vedere rolul amoniacului ca ingredient-cheie al îngrășămintelor.

Cu câteva ore înainte ca Recep Erdogan să ajungă la Soci, Rusia a lansat mai multe atacuri cu drone asupra portului ucrainean Ismail, peste Dunăre de Tulcea. 

Amintim că Rusia a renunțat la acordul privind exportul de cereale ucrainene încă din luna iulie, la un an după ce acesta a fost negociat de ONU și Turcia. Moscova a invocat că sancțiunile la care este supusă îi împiedică propriile exporturi de alimente și îngrășăminte, motiv pentru care a ieșit din înțelegere.

Acordul a fost menit să combată o criză alimentară globală, întrucât Rusia și Ucraina sunt mari exportatori de grâu, orz, ulei de floarea-soarelui și alte produse de bază.

Surse: Associated Press, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday