Din 24 februarie 2022, de când Armata Rusă a atacat Ucraina, aproximativ un milion de persoane au plecat din Federația Rusă. O analiză recentă a platformei politice “Re: Russia” estimează că numărul real este între 817 mii și 922 de mii. 

Potrivit unui raport realizat de Institutul francez pentru relații internaționale, 86% din cei care au plecat din țară au sub 45 de ani, iar doi din cinci au studii superioare. Dacă unii oameni au părăsit Rusia din motive economice, de teamă că vor resimți efectele sancțiunilor occidentale în propriul buzunar, alții au fugit pentru a evita serviciul militar. 

În prezent, lucrătorii cu vârste sub 35 de ani reprezintă mai puțin de o treime din totalul forței de muncă, cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, se arată în analiza Inside. În iulie, 42% dintre firmele din sectorul industrial nu au reușit să găsească suficienți muncitori, în creștere față de 35% în aprilie.

Ministrul rus pentru Dezvoltare Digitală a estimat, la zece luni de la declanşarea invaziei din Ucraina, că cel puțin 100 de mii de profesioniști în IT au părăsit ţara. De atunci, numărul probabil că a crescut.

Analiza subliniază faptul că, odată cu exodul persoanelor calificate, lipsa imigranților şi scăderea ratei natalităţii, economia rusă este aşteptată să se contracte semnificativ. Insider mai scrie că odată cu muncitorii calificați și profesioniștii din domeniul IT, de exemplu, “au părăsit Rusia” și oportunitățile economice. Din această cauză, standardele de viață ar putea scădea la nivelul altor state din fosta Uniune Sovietică, a arătat Consiliul Atlantic într-un raport.

PIB-ul Rusiei, exprimat în funcție de paritatea puterii de cumpărare, ar urma să scadă sub cel al Indoneziei până în 2026, conform studiului Consiliului Atlantic. Termenul este cu doi ani mai scurt decât în scenariul în care Vladimir Putin nu ar fi ordonat invadarea Ucrainei în februarie 2022. Peste trei ani, cele două state își vor schimba locurile, șase și șapte, în clasamentul celor mai mari economii, în funcție de puterea de cumpărare. Organizaţia explică: Atât declinul Rusiei, cât și ascensiunea Indoneziei sunt determinate în mare parte de același lucru – oamenii. Rusia suferă din cauza exodului persoanelor educate, în timp ce forța de muncă din Indonezia este în creștere. În special, clasa profesională educată din Indonezia este în creștere, în timp ce în Rusia este în scădere“. 

Analiza integrală pe Insider

Sursa Foto: Withgod / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday