Prim-ministrul Elisabeth Borne a anunțat duminică că guvernul francez va prezenta în curând un amplu plan anti-fumat, iar țigările electronice de unică folosință, cunoscute și ca “puff-uri”, sunt principalele vizate. Premierul argumentează că acestea “dau tinerilor un obicei prost”, care reprezintă un punct de plecare în tranziția de a deveni fumători de țigări normale: “Cei care iau apărarea acestor dispozitive ne pot spune că, într-adevăr, nu este vorba de nicotină. Dar ele creează un reflex, un gest cu care tinerii se obișnuiesc. Și așa ajung să se apuce de fumat. Așa că eu cred că trebuie să punem capăt”, a declarat Borne.

Tigarile electronice de unică foloință sunt dispozitive care au o baterie și un cartuș preumplut cu lichid cu diferite arome și cu diferite niveluri de nicotină, care emană abur odată ce este încălzit. Acestea nu mai pot fi folosite când lichidul se termină sau când dispozitivul rămâne fără baterie. Teoretic interzisă minorilor, țigara electronică de unică folosință, de diferite culori și cu arome inclusiv de dulciuri sau fructe, este apreciată în special și de adolescenții din România. Și în Marea Britanie, autoritățile locale au cerut guvernului să interzică imediat vânzarea de țigări vape de unică folosință, atât din motive de mediu, cât și de sănătate publică. Acestea nu pot fi reciclate și au provocat incendii în camioanele de gunoi.

Ministrul francez al Sănătății, François Braun, s-a pronunțat deja de mai multe ori în ultimele luni în favoarea interzicerii “puff-urilor”, argumentând, de asemenea, că acestea “îi fac pe tineri ca în final să devină fumători”. Braun consideră că prin faptul că acestea nu sunt reutilizabile, ele “sunt un non-sens ecologic”. Acesta se declară însă în favoarea menținerii pe piață a țigărilor electronice reîncărcabile, folosite de către persoanele care vor să se lase de fumatul convențional.

Conform unei statistici prezentate de guvernul de la Paris, fumatul provoacă 75 de mii de decese pe an în Franța, dar Borne a precizat că, totuși, nu va exista o creștere a taxelor pe tutun în 2024: “Am crescut taxele pe tutun anul acesta și nu intenționăm să le creștem anul viitor. Acest lucru nu înseamnă că nu suntem foarte vigilenți în ceea ce privește consumul de tutun”.

Sursă alternativă: BFMTV

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday