Măsurile au început deja să fie aplicate în unele țări, de anumiți producători de haine sau de unele asociații caritabile. În Spania, de pildă, organizația caritabilă Moda Re, care este finanțată parțial de Inditex (proprietarul Zara), a început deja să angajeze oameni, într-un centru din Barcelona, care să se ocupe de reutilizarea și reciclarea hainelor uzate.

Totuși, organizația și-a propus să intensifice aceste activități, astfel încât să dubleze cantitatea de material, ajungând astfel până la 40 de mii de tone. În acest sens, urmează să își deschidă centre noi de sortare, procesare și reciclare de haine în Barcelona, Bilbao și Valencia.

De asemenea, organizația a anunțat că va investi 3,5 milioane de euro în operațiunile ce facilitează reciclarea și că va monta containere speciale în toate magazinele sale din Spania. Specialiștii estimează că ar fi nevoie de investiții de peste 6 miliarde de euro până în 2030 pentru ca obiectivul UE de a recicla 2,5 tone de haine până atunci să fie îndeplinit. 

Tot în Spania, H&M, Mango și Inditex au creat o altă organizație caritabilă care să se ocupe de reciclarea hainelor uzate. Inditex, care în martie a declarat că a introdus anul trecut pe piață la nivel global cu 10% mai multe articole de îmbrăcăminte decât în ​​2021, își propune acum să folosească fibre reciclate în proporție de 40% în articolele sale de îmbrăcăminte până în 2030. Și alte state din blocul comunitar depun eforturi pentru a reuși să recicleze o cantitate cât mai mare de haine. În acest sens, în Franța a fost înființată Refashion.

Toate aceste eforturi ale producătorilor de haine vin în contextul în care din 2025, la nivelul UE, va intra în vigoare o lege prin care statele membre vor fi obligate să separe hainele uzate de restul deșeurilor. 

Comisia Europeană a subliniat faptul că, în fiecare an, mai puțin de un sfert din cele 5,2 milioane de tone de deșeuri generate de haine din Europa sunt reciclate, în timp ce restul de milioane de tone ajung la gropile de gunoi. Acest lucru se întâmplă în contextul în care datele legate de reciclare sunt limitate și inexacte, iar industria textilă contribuie major la schimbările climatice.

UE estimează că din 2010 și până în 2021 cantitatea de haine reciclate a crescut la nivelul spațiului comunitar. Totuși, noile obiective stabilite pentru spațiul comunitar sunt ca industria de îmbrăcăminte să fabrice haine, în mare măsură din fibre reciclate, durabile, reparabile și reciclabile. 

O inițiativă în acest sens există deja, aparținând EURATEX, care încurajează transformarea articolelor de îmbrăcăminte uzate în fibre ce pot fi folosite pentru haine noi. În ciuda acestui fapt, acum, doar 1% din haine sunt reciclate astfel. Această situație este generată, printre altele, de dificultatea de selectare a tipurilor de fibre ce pot fi reciclate și reutilizate, generând astfel costuri mai mari. Moda Re, de pildă care a început deja să recicleze haine care pot fi transformate în fibre și reutilizate, folosește o tehnologie cu infraroșu pentru a le sorta, în mare parte, manual. Procesul permite organizației să transforme astfel doar 40% din hainele primite spre reciclare, însă plănuiește să mărească această pondere în următorii trei-patru ani la 70%.

În acest moment, cele mai multe dintre hainele reciclate sunt trimise în țări africane pentru a fi revândute. Conform datelor ONU, UE a exportat 1,4 milioane de tone de textile uzate în 2022, de peste două ori mai mult decât în ​​2000. Nu toate sunt însă refolosite, iar exporturile de haine uzate din Europa în Africa pot duce la poluare din cauza acelor haine care sunt aruncate la gunoi.

Sursa: Reuters

Sursă Foto: Hollyharryoz | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday