Peste o sută de clădiri unde învață elevi au primit ordin de închidere totală sau parțială, pentru a evita riscul de prăbușire. Ministerul Educației a fost aspru criticat că a luat această măsură, care afectează mii de elevi, cu foarte puțin timp înainte de începutul noului an școlar. În prezent, școlile caută soluții pentru desfășurarea activității, fiind luate în calcul orele online, amenajarea unor containere sau învățământul în schimburi, în clădirile sigure. 

Grupurile de părinți sunt nemulțumite de faptul că, după pandemie, activitatea didactică va fi din nou afectată, și spun că educația copiilor va avea de suferit. Sindicatele au avertizat că acum “se vede numai vârful aisbergului” și susțin că alte sute de clădiri ar putea fi forțate să se închidă, din cauza materialului de construcție “sfărâmicios”.

Betonul aerat autoclavizat armat (RAAC) este o formă ușoară de beton, fabricat dintr-o combinație de ciment, var, apă, și un agent de aerare. Amestecul este turnat în matrițe și supus la presiune și căldură ridicată, pentru a obține un material mai ușor decât betonul și poros. Totuși, față de beton, este mai slab și mai puțin durabil.

RAAC a fost folosit, cu precădere, în construcția de clădiri cu utilitate publică, în anii ‘60 și ’70. Specialiștii în construcții garantează o “durată de viață” între 30 și 40 de ani. În 1996, Building Research Establishment a identificat probleme structurale “clare” ale materialului de construcție și a sfătuit guvernul să inspecteze toate clădirile în care acesta a fost folosit.

Ministerul Educației a început în 2018 să verifice școlile, însă a accelerat procesul abia în timpul acestei vacanțe de vară, după ce o porțiune dintr-o școală s-a prăbușit, deși era clasificată ca fiind “necritică”.

38% din clădirile școlilor și-au depășit durata de viață estimată, potrivit datelor furnizate de Biroul britanic de Audit. În iunie, organismul a avertizat că 700 de mii de elevi învață în clădiri care necesită lucrări majore de reparații sau renovare.

Sursa: The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday