Luna din această seară este specială întrucât reunește două fenomene distincte, pe cel cunoscut de “Lună Albastră” și pe cel de “Superlună”. 

“Luna Albastră”, în ciuda numelui, nu este albastră. A fost denumită așa întrucât în diverse culturi, fiecare Lună plină (din cele 12 ale anului) primește un nume, iar lunile pline care apar pentru a doua oară în aceeași lună sunt supranumite albastre. “Superluna” este denumirea folosită pentru acea Lună care pare mai mare și mai strălucitoare, fiind mai aproape de Pământ. Experții spun că o “Superlună” poate fi cu până la 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare decât în mod obișnuit. 

Astronomii transmit că fenomenul de Superluna Albastră este extrem de rar, urmând ca unul nou să aibă loc din nou abia în 2037. Totuși, până atunci vor mai putea fi văzute, pe rând, două Luni pline în aceeași lună sau o “Superlună”, într-o singură lună calendaristică. Următoarea “Superlună” va fi vizibilă pe 29 septembrie, iar următoarea “Lună Albastră” pe 31 mai 2026.

Specialiştii de la NASA transmit că fenomenele se pot observa cu ochiul liber, în special imediat după apusul soarelui sau înainte de răsărit, când luna va căpăta un aspect imens şi va contrasta cu peisajul din jur. Totuşi, adaugă experţii, cei care dispun de binocluri sau telescoape pot observa, în condiţii de cer senin, o imagine mult mai detaliată a astrului. Cu astfel de aparate, pot fi observate inclusiv “zonele întunecate” formate de vechile fluxuri de lavă vulcanică de la suprafaţa Lunii, și lumina reflectată din craterele acesteia.

Sursă alternativă: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday