Studiul, realizat de grupul de cercetare din domeniul energetic Ember, arată că în UE producția de energie electrică din combustibili fosili a scăzut cu 17% în prima jumătate a anului, față de intervalul similar din 2022. Ponderea în totalul producției de energie, indiferent de surse, a atins cel mai mic nivel din 2015, de când sunt disponibile date lunare, și până în prezent.

Scăderea a fost determinată de o reducere a consumului și de o creștere a ponderii energiei din surse regenerabile. Matt Ewen, autor al raportului, a declarat: “Pe termen lung, nu este sustenabil să ne bazăm pe scăderea cererii pentru a face acest lucru. Trebuie să folosim opţiuni alternative, în loc să ne așteptăm să dispară combustibilii fosili de la sine și să nu mai fie folosiţi”.

Raportul a constatat că producția de energie fosilă a scăzut cu peste 20% în 11 țări și cu peste 30% în cinci state membre. Mai multe țări au doborât recorduri în ceea ce privește proporția de energie electrică provenită din surse regenerabile: România și Grecia au depășit pentru prima dată 50%, iar Danemarca și Portugalia au depășit 75%.

Ember a constatat că producția de energie solară a urcat cu 13%, cea eoliană cu 5%, hidroenergia cu 11%, în timp ce producția nucleară a scăzut cu 4%. The Guardian aduce aminte că UE și-a asumat ca până la finalul acestui deceniu, își va reduce cu 55% emisiile de gaze cu efect de seră, iar la jumătatea secolului vrea să atingă emisii nete zero.

Sursă: The Guardian

Sursa foto: Kodym | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday