Grecia a fost lovită vara aceasta de numeroase incendii de vegetație, foarte violente, care i-au afectat atât pe localnici cât și pe turiști. În acest moment, încă mai este un incendiu activ în zona Dadia, unde se află și un parc natural ce adăpostește specii rare de vulturi. De asemenea, incendiile au dus la arderea a 198 de mii de hectare în regiunea Evros, chiar dacă au fost mobilizați sute de pompieri și de elicoptere.

În acest context, Grecia a apelat la ajutorul UE, care dispune de un program special de mobilizare a sute de pompieri, avioane și camioane din mai multe state membre, printre care România, Croația, Germania, Suedia, Cehia și Cipru. Programul face parte din mecanismul de protecție civilă al blocului comunitar, înființat în urmă cu mai bine de 20 de ani. În total, o cincime din pompierii care au acționat în Grecia au fost relocați din diferite țări europene prin intermediul programului UE.

Programul se află însă într-o fază incipientă, având alocat anul acesta un buget de doar 23 de milioane de euro și 28 de aeronave specializate, 440 de pompieri din 11 țări, desfășurați preventiv în Grecia, Portugalia și Franța. Se concentrează în special pe gestionarea situațiilor legate de izbucnirea incendiilor de vegetație, care devin din ce în ce mai frecvente și mai intense. Pe lângă acestea, are în vedere și construirea de adăposturi mobile, asigurarea transportului de urgență, alimentarea cu energie electrică în situații de criză, gestionarea urgențelor medicale și a incidentelor chimice, biologice și nucleare. 

Acesta va fi însă dezvoltat în timp, mai ales că specialiștii se tem acum că, în viitor, părți din Europa unde clima este mai rece pot deveni aride și secetoase în anumite perioada ale anului, riscând izbucnirea unor incendii de amploare precum cele din sudul continentului.

În acest context, șeful echipei de pompieri români din Grecia, care participă la operațiuni în țară din 2021, a subliniat că este important ca pompierii și, în general, forța UE să se pregătească pentru incendii de felul celor din Grecia și în alte state în următorii 10-15 ani, poate chiar și în România. Localnicii din regiunile afectate de incendii au apreciat în mod deosebit acțiunile pompierilor străini. De exemplu, Dimos Gabranis, care s-a născut și a crescut în Dadia a spus: Românii sunt niște mașini! Chiar nu le este frică – suntem norocoși că sunt aici“.

Statul elen se află astfel, conform The New York Times, la granița crizei climatice de pe continent, confruntându-se cu valuri de căldură fără precedent și incendii de vegetație de amploare. Pompierii europeni s-au confruntat în această vară cu numeroase grave incendii de vegetație în multe state europene (precum Spania, Italia, Franța sau Grecia), alimentate de temperaturile extreme, vegetația uscată și ușor inflamabilă și vânturile puternice.

Sursa: The New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday