Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, a transmis marți în cadrul unui raport că a închis așa-numita campanie de “Spamouflage”, coordonată de autoritățile de la Beijing, prin intermediul căreia a imaginea Chinei era promovată pe platformele sale. Au fost eliminate aproximativ 7.700 de conturi de Facebook, plus sute de alte pagini, grupuri și conturi de Instagram care au împins narațiunile pro-China online.

Operațiunea a vizat peste 50 de platforme și forumuri, potrivit raportului. Pe lângă Facebook și Instagram, țintele campaniei de dezinformare au inclus X (Twitter), YouTube, TikTok, Reddit și Pinterest. Conturile lăudau politicile Chinei și cele ale autorităților din Xinjiang (unde au fost raportate abuzuri față de populația de uiguri) și criticau Statele Unite, politica externă occidentală și opozanți ai Beijingului, inclusiv jurnalişti și cercetători.

Estimăm că este cea mai mare și cea mai prolifică operațiune de influență sub acoperire pe care o cunoaștem în lume astăzi, deși nu a fost de succes, a declarat responsabilul global de informații despre amenințări de la Meta, Ben Nimmo.

Meta a descoperit că grupuri distincte de conturi false au fost gestionate din diferite părți ale Chinei, care “s-ar putea să fi lucrat dintr-o locație comună, cum ar fi un birou” și funcționau “în ture clare”. Raportul mai arată că “fiecare grup a funcționat după un model clar de schimburi, cu intensificarea activității la mijlocul dimineții și după-amiaza devreme, ora Beijingului, cu pauze pentru prânz și cină, și apoi o explozie finală de activitate seara”.

Grupurile au folosit adesea aceeași infrastructură de internet și au postat conținut identic. Meta a precizat clar că a descoperit “legături cu persoane asociate cu forțele de ordine chineze. Această rețea își are originea în China și a vizat multe regiuni din întreaga lume, inclusiv Taiwan, Statele Unite, Australia, Regatul Unit, Japonia și publicul global vorbitor de chineză, a transmis compania.

Campania de dezinformare a avut o securitate operațională mai scăzută în comparație cu rețelele similare pe care Meta le-a identificat, deoarece a folosit în mod repetat aceleași conturi și a postat adesea aceleași articole cu “titluri foarte distinctive” pe mai multe platforme și conturi. Se remarcau prin greșeli de scriere, amestecuri de limbi și formulări unice.

Surse alternative: The Guardian, DW, The Hill

Foto: Karaevgen|Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday