Cele șapte tranzacții încheiate de banca de pe Wall Street au fost făcute folosind bani dintr-un “fond de parteneriat” în valoare de 2,5 miliarde de dolari care fusese înființat în 2017 cu fondul suveran de investiții (deținut de stat) China Investment Corporation (CIC), au declarat pentru Financial Times persoane informate cu privire la aceste operațiuni.

Directorul executiv de atunci al băncii, Lloyd Blankfein, a lansat Fondul de parteneriat pentru cooperarea industrială dintre China și SUA în timpul vizitei de stat a lui Donald Trump la Beijing, afirmând că acesta va contribui la soluționarea îngrijorărilor Washingtonului cu privirea la un dezechilibru comercial între SUA și China, prin învestirea de capital chinezesc în companii americane. 

Printre companiile achiziționate se numără un start-up care monitorizează lanțurile globale de aprovizionare, o firmă de consultanță în domeniul cloud computing, o companie de testare a medicamentelor și un producător de sisteme utilizate pentru inteligență artificială, drone și baterii pentru vehicule electrice. Cu toate că banca americană a anunțat investiția în aceste companii, nu a precizat că tranzacțiile au fost finanțate, cel puțin parțial, din fondul făcut cu bani din China. 

Financial Times explică faptul că tranzacțiile evidențiază modul în care investițiile de capital au ajutat fondurile suverane să obțină participații indirecte în companii din sectoare critice. În ciuda relațiilor tot mai tensionate dintre Beijing și Occident, Goldman a intensificat activitatea fondului, făcând patru investiții în 2021 și una anul trecut.

Goldman a explicat că “Fondul de cooperare este un fond american administrat de un manager american și este gestionat pentru a fi în conformitate cu toate legile și reglementările.  Este folosit pentru a investii în companii americane și globale, ajutându-le să-și sporească vânzările pe piața chineză”.

În 2021, Goldman Sachs a folosit fondul de parteneriat cu CIC pentru a finanța achiziționarea LRQA, unitatea de inspecții și de cibernetică a unui grup britanic care desfășoară servicii de inspecție și certificare și operează, printre altele, în industriile aerospațială, de apărare, energetică și de sănătate. Afacerea include și grupul de securitate cibernetică Nettitude, care precizează pe site-ul său web că este un furnizor de servicii aprobat de guvernul britanic și că ajută la “consolidarea organizațiilor guvernamentale și de apărare din întreaga lume”. 

În cazul LRQA și în alte tranzacții, fondul Goldman-CIC a investit alături de fonduri private separate pe care banca le administrează, ceea ce înseamnă că implicarea financiară a statului chinez a fost totuși relativ redusă. Fondul suveran de investiții al Chinei are însă un grad mai mare de implicare în companiile în care intră decât investitorii obișnuiți din majoritatea fondurilor de achiziții.

Sursa: Financial Times

Sursă Foto: Alexey Novikov | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday