Regiunea include cele mai poluate țări din lume: Bangladesh, India, Nepal și Pakistan. Calitatea aerului a scăzut de-a lungul anilor, iar în prezent nivelurile de poluare cu particule fine sunt cu 50% mai mari comparativ cu valorile de la începutul anilor 2000, se arată în raportul realizat de Energy Policy Institute, de la Universitatea din Chicago. Particulele fine din aer sunt responsabile pentru boli pulmonare, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și cancer. 

Specialiștii avertizează că speranța de viață din această regiune ar putea fi redusă cu peste cinci ani. India este responsabilă pentru aproximativ 59% din poluarea de la nivel mondial în ultimul deceniu. În New Delhi, durata medie de viață a scăzut cu peste 10 ani. Locuitorii din Bangladesh, cea mai poluată țară din lume, ar putea pierde, în medie, aproape șapte ani de viață, comparativ cu doar trei luni și jumătate în SUA.

Raportul arată că, dacă nivelul global de particule periculoase din aer ar coborî sub nivelurile recomandate de OMS, speranța medie de viață ar crește cu 2-3 ani. În Pakistan, de exemplu, un cetățean ar trăi cu patru ani în plus, în timp ce speranța de viață pentru un nepalez ar fi cu patru ani și jumătate mai mare.

Alte țări de pe glob au făcut eforturi pentru a reduce poluarea aerului. În China, nivelul de poluare din aer a scăzut cu 42% în perioada 2013 – 2021, ceea ce înseamnă cu un cetățean ar putea trăi cu doi ani mai mult, dacă progresele continuă. De asemenea, în SUA, nivelurile au scăzut cu 65% în ultimii 50 de ani, speranța de viață crescând cu aproape un an și jumătate.

Sursă alternativeă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday