Ministerul Sănătății a oferit o actualizare în privința stării de sănătate a victimelor exploziilor de la Crevedia. În continuare, patru persoane sunt în stare critică, cu arsuri pe 90% din suprafața corpului. Trei dintre acestea sunt internate la spitale din capitală, în timp ce a patra într-o unitate specializată din Italia.

În spitalele din străinătate mai sunt internați încă 11 pacienți, în timp ce alți 24 sunt tratați în spitalele din București. Aceștia sunt în stare medie sau ușoară. În plus, astăzi au fost externate cinci persoane, care se adaugă celor 12 externate până acum. Bilanțul deceselor a rămas neschimbat – două persoane.

Separat, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a susținut o conferință de presă la Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, pe tema paturilor pentru tratarea marilor arși, în țară, și a raportării infecțiilor nosocomiale din spitale.

Rafila a explicat că, în total, în țară sunt 24 de paturi pentru tratarea pacienților adulți cu arsuri și zece pentru tratarea copiilor: “Sunt șase paturi pentru mari arși cu terapie intensivă la Spitalul Floreasca, cinci la Spitalul de Arși din București, cinci la Sfântul Spiridon din Iași, cinci la Spitalul Clinic de Urgență din Timișoara, trei paturi la Bagdasar și zece paturi la spitalul de copii ”Grigore Alexandrescu” din București”.

În continuare, ministrul a dat detalii despre stadiul proiectelor celor trei centre de mari arși, care urmează să fie deschise la Timișoara, Târgu Mureș și București, toate trei având termen de finalizare luna februarie 2025. În cazul centrului de la Timișoara, lucrările au început. Acesta va avea șase paturi de terapie intensivă, șase pentru nivel intermediar și cinci pentru chirurgie reconstructivă.

Construcția pentru centrele din Târgu Mureș și București vor începe luna viitoare. La Târgu Mureș vor fi cinci paturi pentru stare critică și zece pentru terapie intermediară. Centrul din București va avea 15 paturi pentru pacienții critici, zece pentru intermediari și zece pentru chirurgie reconstructivă.

Alexandru Rafila a mai declarat: “Cifrele privind raportarea infecțiilor nosocomiale s-au modificat, de la 0,3 la 1,34. Până la o situație mai apropiată de realitate, mai avem încă de lucru. Discutăm de o situație dinamică, scopul proiectului este să introducă bunele practici în diagnostic, supraveghere și prescrierea antibioticelor. Dacă aceste ghiduri de bună practică se vor implementa, sunt sigur că cifrele vor ajunge la alte valori”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday