Ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a declarat că fondul iniţial de 160 de milioane de euro, oferit de Uniunea Europeană, a fost suplimentat de către guvern cu încă 40 de milioane de euro. 

Fesneau menţionează că fondurile sunt atribuite pentru “stoparea prăbușirii prețurilor, și pentru ca viticultorii să poată avea din nou surse de venit”. Alcoolul din vinul distrus va fi vândut companiilor pentru a fi utilizat în produse nealimentare, cum ar fi dezinfectantul pentru mâini, produsele de curățenie sau parfumurile.

Specialiştii spun că mai multe regiuni importante producătoare de vin din Franța, printre care Bordeaux şi Languedoc, se confruntă cu dificultăți din cauza unui amestec de probleme, inclusiv scăderea cererii, creşterea preţurilor și efectele post-pandemice.

Scăderea cererii de vin vine pe fondul unei supraproducții, ceea ce a produs scăderea bruscă a prețurilor și la probleme financiare majore pentru viticultori. Potrivit asociaţiei locale a agricultorilor, unul din trei producători de vin din regiunea Bordeaux se confruntă cu asemenea probleme. 

Anterior, Ministerul Agriculturii a alocat 57 de milioane de euro, în iunie, pentru distrugerea a aproximativ 9.500 de hectare de viță-de-vie din regiunea Bordeaux. 

Datele Comisiei Europene arată că tendinţa scăderii consumului de vin se manifestă şi în Italia (-7%), în Spania (-10%), în Franța (-15%), în Germania (-22%) și în Portugalia (-34%). Producția de vin din întregul bloc, cea mai mare zonă viticolă din lume, a crescut cu 4%.

Surse alternative: BBC, France24

Foto: Chen Zhou | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday