Procesul a fost intentat atât împotriva Hawaiian Electric (HECO), cât și a filialelor sale din Maui. Comitatul acuză firma că nu a întrerupt preventiv alimentarea cu electricitate, în ciuda avertismentului Serviciului Național de Meteorologie. Acesta anunțase, cu o zi înainte, furtuni puternice, temperaturi ridicate şi un indice de umiditate scăzut (condiţii propice pentru incendii de vegetaţie). 

Reprezentanții comitatului spun că, în ciuda avertismentelor, compania nu a luat nicio măsură preventivă și din această cauză au izbucnit incendiile de vegetaţie, în urma unei furtuni puternice care a lovit insula pe 8 august.

De asemenea, HECO este acuzată că nu a realizat lucrări de întreţinere la sistemul de electricitate, şi că existau fire de curent căzute sau aflate sub tensiune, de care nu s-a ocupat. Mai multe persoane au semnalat incendii provocate de explozia transformatoarelor de curent electric sau de alte defecţiuni la sistemul de utilităţi. În plus, mai multe videoclipuri din mediul online au arătat cum senzorii casnici detectau probleme la reţeaua de electricitate.

Maui solicită acum despăgubiri pentru a acoperi daunele de infrastructură, costurile de intervenție în caz de incendiu și alte costuri, precum cele generate de scăderea veniturilor fiscale, de daunele aduse mediului și de pierderile unor obiecte cu valoare istorică și culturală.

Incendiile din Lahaina și din Kula, care sunt considerate cele mai mortale incendii de vegetaţie din ultimul secol, au distrus peste 2.200 de construcţii și au provocat pagube estimate la 5,5 miliarde de dolari. Cel puţin 115 persoane au decedat în urma acestora şi alte aproximativ o mie sunt încă date dispărute.

Sursă: The Wall Street Journal

Foto: Twitter/X: @MauiElectric

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday