Odată cu creșterea temperaturilor la nivel global, oamenii de știință din întreaga lume lucrează la dispozitive care ar putea identifica din timp zonele marine unde se pot produce valuri de căldură. ONG-ul CSIRO, responsabil de cercetările științifice, a început să transmită prognoze “experimentale” pentru apele australiene încă din 2020. O prognoză separată pentru toate oceanele lumii, realizată de CSIRO și de Biroul de Meteorologie din Australia, a fost lansată anul trecut. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA) a dezvăluit în iunie prima sa prognoză globală privind valurile de căldură marină. De asemenea, oamenii de știință chinezi lucrează și ei la elaborarea unor sisteme de predicție.

În prezent, rezultatele nu sunt încă suficient de fiabile, însă oamenii de știință speră că, pe măsură ce modelele vor fi perfecționate, previziunile vor fi suficient de solide pentru a alerta oamenii cu cel puțin trei luni în avans, lucru ce ar putea influența deciziile privind pescuitul, acvacultura și conservarea mediului marin. În situații critice, predicțiile ar putea determina închiderea temporară a zonelor de pescuit. 

Tehnologia de bază simulează atmosfera și oceanul, utilizate pentru a face previziuni cu privire la fenomene precum perioadele de secetă sau El Niño. Previziunile sunt dificile pentru anumite părți din oceane, explică cercetătorii, deoarece temperaturile fluctuează. Marea Mediterană, care a fost lovită de un val de căldură severă, este puternic afectată de temperaturile de pe uscat, deoarece adâncimea ei este relativ mică și apa este conectată de Atlantic. În acest caz, oamenii de știință nu pot să prevadă amploarea variațiilor de temperatură. Deși modelul CSIRO a prevăzut valul de căldură din Atlantic din această vară din apropierea Europei, predicția nu a arătat că acesta va atinge niveluri record.

Sursă: Science

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday