Procesul de deversare a celor peste un milion de tone de apă radioactivă a început în jurul orei 6 dimineața (ora României). Este vorba de apa pe care operatorii au folosit-o pentru a răci reactoarele extrem de radioactive ale centralei, care s-au topit în urma unui tsunami ce a lovit centrala nucleară în 2011. Aceasta va fi eliberată inițial în cantități modeste și cu verificări suplimentare, a precizat operatorul centralei. Prima deversare, de 7.800 de metri cubi, ar trebui să dureze aproximativ 17 zile. 

Această apă de tratare a fost depozitată în rezervoare la centrala Fukushima timp de peste un deceniu, dar depozitele au ajuns la capacitate maximă, iar apa nu mai putea fi păstrată. Japonia a decis în 2021 să elibereze apa după un tratament care elimină majoritatea elementelor radioactive. După doi ani de evaluare de către organismele de reglementare în domeniul atomic ale ONU, măsura a fost aprobată. Procesul se va desfășura pe o perioadă cuprinsă între 30 și 40 de ani, iar guvernul japonez subliniază că operațiunea este sigură, întrucât apa a fost tratată pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive, cu excepția tritiului, un izotop al hidrogenului care este greu de îndepărtat din apă.

Cu toate acestea, eliberarea a provocat proteste în Japonia și furie în țările vecine, China și Coreea de Sud. De asemenea, a determinat statele vecine să limiteze importurile de pește și fructe de mare din Japonia. 

Surse alternative: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday