Raportul Institutului Internațional pentru Dezvoltare Durabilă (IISD), un think tank cu sediul în Canada, arată că țările G20 au alocat în 2022 1,4 mii de miliarde de dolari pentru proiecte care implică folosirea cărbunelui, petrolului sau gazelor naturale, chiar dacă liderii țărilor au convenit să elimine treptat subvențiile “ineficiente” pentru proiectele privind combustibilii fosili, în cadrul summitul Cop26 de la Glasgow.

Aceste cifre ne amintesc cu claritate de sumele masive de bani pe care guvernele G20 continuă să le investească în combustibilii fosili, în ciuda impactului tot mai devastator al schimbărilor climatice”, a declarat Tara Laan, autoarea principală a raportului IISC. 

Raportul mai arată că, din cele 1,4 mii de miliarde de dolari, statele G20 au acordat 332 de miliarde de dolari sub formă de investiții ale întreprinderilor de stat și 50 de miliarde sub formă de împrumuturi de la instituțiile financiare publice. În total, suma alocată anul trecut este mai mult decât dublă decât cea injectată în sector în 2019. 

The Guardian scrie că, încă din 2009, liderii G20 au convenit să elimine treptat subvențiile ineficiente pentru combustibilii fosili “pe termen mediu”. La summitul din 2021, liderii mondiali au convenit să accelereze aceste eforturi. Dar, de atunci, nivelul de trai a crescut brusc ca urmare a pandemiei de Covid și a războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Invazia a dus la o criză energetică care a determinat multe guverne europene să intervină asupra costurilor în creștere a combustibililor și să plafoneze facturile la energie ale consumatorilor.

Există un potențial uriaș în ceea ce privește reforma subvențiilor. Prin reorientarea banilor risipiți, putem elibera sume semnificative care ar putea fi folosite în schimb pentru a aborda unele dintre cele mai presante provocări ale planetei. Guvernele trebuie să acorde prioritate reformelor care să îi protejeze pe cei mai vulnerabili și să arate cum sunt cheltuiți banii pentru a îmbunătăți în mod semnificativ viața oamenilor”, a declarat Richard Damania, economistul-șef al unui grup de dezvoltare durabilă din cadrul Băncii Mondiale. 

Ca urmare a raportului, experții au făcut un apel la liderii celor mai dezvoltate 20 de țări (G20) să pună capăt acordării de subvenții pentru proiecte implicând combustibili fosili în țările bogate, până în 2025, și până în 2030 pentru celelalte state. 

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday