Anunțul a fost făcut de președintele Noii Bănci de Dezvoltare (NDB), Dilma Rousseff, fost președinte al Braziliei. Aceasta a declarat și că banca înființată de statele membre BRICS are în vedere inclusiv 15 cereri de aderare din partea unor țări. Totuși, a spus că plănuiește să accepte, momentan, patru sau cinci dintre acestea și a subliniat că este o prioritate pentru BRICS să își diversifice reprezentarea geografică. Nu a precizat numele țărilor care vor să adere la banca înființată de grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) și nici pe cele a căror solicitare va fi acceptată.

În ceea ce privește împrumuturile pe care NDB le va acorda, președintele instituției a spus “Ne așteptăm să acordăm împrumuturi între 8 și 10 miliarde de dolari anul acesta. Scopul nostru este să ajungem la aproximativ 30% din tot ceea ce împrumutăm în moneda locală.”

De asemenea, a subliniat că banca va avea în vedere și acordarea de împrumuturi în rupii și yuani. Financial Times explică faptul că acordarea de împrumuturi în moneda națională este o strategie mai largă stabilită de BRICS, ca alternativă la dolar. Președintele NDB a subliniat că acordarea de împrumuturi în moneda națională ar ajuta statele să evite riscurile valutare generate de evoluția ratei dobânzii din SUA. 

De altfel, NDB a fost înființată de statele membre BRICS, în 2015, ca o alternativă la instituțiile financiare dominate de SUA, precum FMI sau Banca Mondială. De la înființare, NDB a împrumutat 33 de miliarde de dolari pentru proiecte de infrastructură și dezvoltare durabilă și a integrat națiuni non-Brics, precum Egipt, Bangladesh și Emiratele Arabe Unite ca membri suplimentari.

NDB, spre deosebire de Banca Mondială sau FMI, acordă împrumuturi fără să aibă în vedere condiții politice. Totuși, scrie FT, chiar dacă vrea să acționeze ca și cum ar fi o alternativă la instituțiile coordonate de SUA, banca BRICS a fost obligată să suspende toate operațiunile din Rusia, după invazia din Ucraina, pentru a evita sancțiunile. Din cauza îndepărtării de Rusia, NDB a retrogradat în ratingul Fitch de la AA+ la AA.

Sursa: Financial Times

Sursa foto: Dilok Klaisataporn | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday