Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a anunțat că a cerut operatorului centralei, Tokyo Electric Power, ”să se pregătească rapid pentru deversarea apei”, în conformitate cu planurile aprobate de autoritățile de reglementare nucleară. Kishida a adăugat că deversarea va începe joi, ”dacă condițiile meteo permit”. Premierul japonez spune că deversarea a peste un milion de tone de apă de la centrala Fukushima este o parte esențială a procesului lung și complex de dezafectare a acesteia.

În urmă cu două luni, Japonia a obținut autorizarea Agenției de Energie Atomică pentru deversarea în Pacific a apei folosite la centrala nucleară Fukushima, în decurs de 40 de ani. Apa a fost tratată pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive. Planul a stârnit, însă, controverse, deoarece apa conține tritiu, o substanță radioactivă care nu poate fi eliminată prin filtrarea apei.

Hong Kong, o piață importantă pentru exporturile japoneze de fructe de mare, a amenințat cu restricții severe. Liderul regiunii a declarat că se opune ferm planului de deversare a apei și a instruit autoritățile locale să ”activeze imediat” controale la importurile de fructe de mare din Japonia.

Reamintim, Coreea de Sud și China au interzis importurile de fructe de mare din unele zone ale Japoniei, după ce centrala nucleară Fukushima a fost distrusă în 2011 de un tsunami provocat de un seism cu magnitudinea 9 pe scara Richter. China se opune ferm planului și acuză Japonia că tratează oceanul ca pe un ”canal”. În schimb, Coreea de Sud a renunțat recent la obiecțiile sale, după ce Agenția de Energie Atomică a aprobat planul Japoniei, însă partidele de opoziție și mulți cetățeni sud-coreeni sunt îngrijorați de impactul pe care îl va avea deversarea apei în ocean.

Unii experți subliniază că centralele nucleare din întreaga lume folosesc un proces similar pentru a deversa apele uzate, care conțin concentrații scăzute de tritiu și alți radionuclizi. ”Tritiul a fost eliberat [de centralele nucleare] de zeci de ani, fără efecte evidente asupra mediului sau asupra sănătății”, a declarat un expert nuclear de la Universitatea din Adelaide.

Cu toate acestea, Greenpeace a descris procesul de filtrare ca fiind viciat și a avertizat că o cantitate ”imensă” de material radioactiv va fi dispersat în mare în următoarele decenii. Un specialist în domeniul nuclear la Greenpeace Asia de Est a declarat că guvernul Japoniei ”a optat pentru o soluție falsă. Zeci de ani de poluare radioactivă deliberată a mediului marin, într-o perioadă în care oceanele lumii se confruntă deja cu stres și presiuni imense. Acesta este un abuz care încalcă drepturile omului și ale comunităților din Fukushima și ale altor prefecturi învecinate și ale regiunii mai extinse Asia-Pacific”.

Guvernul și Tokyo Electric Power se confruntă, de asemenea, cu opoziția din partea pescarilor locali, care spun că deversarea apei în Oceanul Pacific va distruge industria.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday