Agenția Spațială indiană, ISRO, a transmis pe Twitter/X că nava a început deja să scaneze suprafața polului sudic al Lunii pentru a găsi o suprafață netedă, fără roci sau gropi, pe care să poată aseleniza. Dacă misiunea decurge fără probleme, agenția ISRO estimează că nava Chandrayaan-3 va aseleniza miercuri în jurul orei 15:34, ora României.

Totodată, nava spațială indiană ar urma să aselenizeze la câteva sute de kilometri de locul în care sonda rusească Luna-25 trebuia să ajungă, dacă nu s-ar fi prăbușit din cauza unor probleme întâmpinate în timp ce încerca să pătrundă pe orbita Lunii.

Misiunea are obiectivul de a efectua teste privind compoziția suprafeței lunare, precum și de a monitoriza activitatea seismică, temperatura și nivelul radiațiilor de pe satelitul natural al Pământului. Robotul Indiei va încerca să detecteze urme de gheață în solul lunar, lucru pe care Rusia spera să îl realizeze cu ajutorul sondei Luna-25.

Prima misiune a Indiei a avut loc în 2008. Atunci, Chandrayaan-1 a realizat o cercetare detaliată a suprafeței Lunii, în căutarea apei, și a stabilit că satelitul natural al Pământului are atmosferă pe timpul zilei. Chandrayaan-1 a făcut observațiile de pe orbita Lunii.

Chandrayaan-2 a fost lansată în 2019, însă succesele misiunii au fost parțiale, scrie BBC, pentru că roverul s-a prăbușit în timpul procedurii de aterizare.

Până acum, nicio țară nu a reușit să exploreze Polul sud al Lunii, iar în cazul în care misiunea va avea succes, India va deveni și al patrulea stat care ajunge pe lună, după SUA, Rusia (când făcea parte din URSS) și China.

Sursa: SkyNews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday