Experții au explicat că și plantele sunt afectate în mod direct de urmările schimbărilor climatice. Aceștia subliniază că, până acum, culturile au dovedit o rezistență sporită la fenomenele meteorologie extreme, însă această situație este pe cale să se schimbe.

CNN arată într-o analiză că producătorii de ulei de măsline avertizează că este de așteptat un posibil deficit și creșteri importante de preț, din cauza secetei severe, toate acestea în condițiile în care prețul uleiului de măsline s-a dublat deja, întrucât recolte proaste ale măslinilor au fost înregistrate încă de anul trecut. “După un astfel de deficit din recolta anterioară, ultimul lucru de care are nevoie industria este o altă recoltă slabă”, a declarat Walter Zanre, directorul executiv al Filippo Berio UK, ramură a uneia dintre cele mai mari mărci de ulei de măsline din lume.

Experții au explicat că, pentru măslini, temperaturile ridicate din timpul primăverii, atunci când înfloresc, sunt extrem de periculoase, iar anul acesta, Spania, cel mai mare producător, s-a confruntat cu temperaturi record, de 40 de grade Celsius, încă din aprilie. De altfel, seceta reprezintă o amenințare pentru măslini și pe timpul verii, întrucât, în perioadele foarte uscate aceștia tind să renunțe la fructe pentru a putea ține restul plantei în viață.

În Spania, producția a scăzut la aproximativ 620 de mii de tone, în comparație cu media pe cinci ani de aproximativ 1,3 milioane de tone. Situația este însă gravă și pentru alte state producătoare de ulei de măsline, precum Italia și Grecia. În total se estimează că producția europeană de ulei de măsline ar putea scădea cu 700 de mii de tone, adică peste 30% față de media ultimilor cinci ani. La nivel global, se estimează că producția de ulei de măsline va scădea cu 20% între octombrie 2022 și septembrie 2023, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliul Internațional de Măsline. Totuși, experții explică faptul că amploarea completă a pagubelor nu va fi cunoscută decât după recoltare, care are loc în octombrie și noiembrie.

Situația este gravă însă și în ceea ce privește alte culturi. În Italia, care a fost lovită de valuri de căldură extremă, secetă și inundații, vara aceasta, fructele au fost puternic afectate. Lorenzo Bazzana, director economic al asociației agricultorilor italieni, Coldiretti a spus că recolta de cireșe a scăzut cu aproximativ 60%, iar cele de piersici și nectarine sunt estimate să scadă cu aproximativ 30%, în timp ce recolta de caise va fi mai mică cu 20%. De asemenea, și recolta de roșii a fost afectată de grindina de mărimi record și pârjolită de soare. În India prețul roșiilor a crescut cu peste 400%, din cauza valurilor de căldură și a ploilor abundente, ceea ce a făcut mai multe lanțuri de restaurante precum McDonald’s să le scoată din meniu.

CNN conchide că seceta va afecta, potrivit experților, și culturile primare, precum cele de grâu, bumbac, porumb și soia. Această situație este de așteptat să se înrăutățească în anii următori, din cauza crizei climatice care devine tot mai severă.

Analiza integrală pe CNN

Foto: Viktar Lameika | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday