The Telegraph scrie că mai multe furturi din British Museum au fost semnalate instituției în urmă cu trei ani, de către un expert în antichități care a spus că-l suspectează pe bărbatul concediat, miercuri, de furt din seifuri.

De asemenea, încă din 2016, pe eBay au apărut la vânzare diverse piese rare, precum o bijuterie romană realizată din onix, o piatră semiprețioasă. Aceasta putea fi cumpărată pentru doar 40 de dolari, însă nu a reușit să atragă niciun cumpărător. Valoarea reală a bijuteriei este, conform unui expert, cuprinsă între 25 de mii și 50 de mii de lire.

În ciuda avertismentelor, British Museum a început abia acum o anchetă internă, după ce miercuri l-a concediat pe Peter Higgs, care lucra acolo de 30 de ani, pentru că a furat sau deteriorat mai multe obiecte, păstrate pentru a fi cercetate și nu expuse. Higgs era implicat în organizarea mai multor expoziții și în redactarea volumelor dedicate acestora. Familia lui Peter Higgs susține că bărbatul este nevinovat și că se simte “devastat” că și-a pierdut locul de muncă.

Muzeul a fost supus unui val de critici din cauză că a nu a luat suficiente măsuri pentru a împiedica astfel de situații. Experții din domeniu au explicat că angajatul a putut să fure obiectele fără ca nimeni să observe din cauza eșecului muzeului de a-și trece întregul inventar, care include opt milioane de obiecte, în cataloage digitale.

George Osborne, președintele muzeului, a autorizat o anchetă independentă, pe lângă cea a poliției, pentru a identifica ce piese lipsesc din colecție și a încerca recuperarea lor. Investigația va încerca să stabilească împrejurimile în care s-au produs furturile și noi măsuri pentru a preveni astfel de situații, în viitor.

Sursa: The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday