Potrivit Reuters, secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a trimis câte o scrisoare omologilor săi din Danemarca și Olanda, în care exprimă “sprijinul deplin al SUA atât pentru transferul avioanelor de luptă F-16 în Ucraina, cât și pentru pregătirea piloților ucraineni de către instructori calificați. Rămâne critic ca Ucraina să fie capabilă să se apere împotriva agresiunii ruse în curs și a încălcării suveranității sale”.  O coaliție de 11 țări a început deja antrenarea piloților, care ar trebui să se încheie la începutul anului 2024.

Armata Ucraineană recunoaște oficial că a avansat pe Frontul de Sud, după contraatacuri ale Armatei Ruse care a încercat să recucerească Robotine și Urojaine, localități considerate breșe-cheie în defensiva rusă din sud, spre Melitopol și Berdiansk. În luptele de ieri, rușii au pierdut două elicoptere Ka-52, unul la Robotine și încă unul lângă Bakhmut.

Între timp, comandantul rus al forțelor de pe Frontul de Sud, generalul Alexander Khodakovski, a sugerat obținerea unui armistițiu care să oprească “Operațiunea Militară Specială” a Rusiei și înghețarea frontului pe actualul aliniament. ISW arată că aceste comentarii vin imediat după ce ucrainenii au cucerit localitatea Urojaine, într-o bătălie în care rușii au fost nevoiți literalmente să fugă, suferind pierderi grele și că moralul și încrederea trupelor ruse în capacitatea lor de a rezista pe linia fortificată din sud s-ar fi putut degrada semnificativ, în urma breșelor făcute de ucraineni.

“Inițial, Khodakovski a cerut, pe 13 august, o pauză operațională.  Escaladarea sa de la solicitarea unei pauze operaționale la sugerarea că Rusia ar trebui să înghețe cumva războiul este probabil asociată cu înțelegerea sa directă în privința progreselor făcute recent de ucraineni, semnificative din punct de vedere tactic, dar și de degradarea defensivei ruse din zona Urojaine”, mai arată ISW.

Institutul mai arată că structura liniilor fortificate ruse, pe trei straturi, în care prima linie este formată din câmpuri minate, apărate de artileria din linia a doua, sugerează că penetrarea primei linii, așa cum s-a întâmplat la Robotine și Urojaine, ar putea permite Armatei Ucrainene să avanseze mai rapid.

“Forțele ruse au alocat eforturi, în resurse și personal semnificativ, pentru a-și menține pozițiile din Robotine și Urojaine și, prin urmare, progresele recente ale Ucrainei în aceste zone reflectă probabil o degradare mai largă a apărării forțelor ruse. ISW continuă să evalueze că forțele ruse nu au rezerve operaționale semnificative, iar efortul intens al Rusiei de a menține aceste așezări în loc să-și retragă forțele poate înseamna că, probabil, ucrainenii au fost nevoiți să degradeze complet unitățile rusești, înainte de a avansa. Lipsa rezervelor operaționale rusești sugerează că forțele ruse vor trebui să consolideze anumite zone ale frontului în detrimentul altora, probabil slăbind liniile defensive în general și oferind forțelor ucrainene oportunități pe care le pot exploata. Este din ce în ce mai probabil ca forțele ruse să fie nevoite să se retragă în poziții defensive secundare, în care nu ar mai avea un sprijin semnificativ în cazul în care ucrainenii reușesc o rupere a frontului. Degradarea continuă a forțelor ruse creează posibilitatea ca orice breșă ucraineană să fie potențial semnificativă din punct de vedere operațional”, mai arată ISW în analiza sa zilnică.

Pe de altă parte, publicația americană The Washington Post citează “surse informate” potrivit cărora comunitatea serviciilor de informații americane evaluează că contraofensiva ucraineană nu va reuși să ajungă în acest an până la Melitopol și, deci, Kievul nu își va îndeplini obiectivul principal de a rupe podul terestru făcut de Rusia către Crimeea. Robotine, localitatea cucerită de ucraineni recent, este la circa 100 de km nord de Melitopol.

Surse: Reuters, ISW, WaPo

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday