Raidul Marinei Ruse asupra navei Sukru Okan, în largul coastelor Turciei, aduce consecințele războiului din Ucraina la frontiera unui alt stat NATO, în timp ce Ankara încearcă să convingă Moscova să revină la acordul de export al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, scrie agenția Reuters într-o analiză. 

Turcia nu a făcut niciun comentariu public cu privire la incidentul de duminică. Analiștii sunt de părere că acesta testează hotărârea președintelui Erdogan de a menține relații bune cu Putin, pe care l-a invitat în Turcia pentru a discuta despre reluarea acordului.

“Acest tip de agresiune exercitată atât de aproape de Istanbul nu respectă drepturile generale ale Turciei. Tăcerea Ankarei este ciudată, dar arată că încă se bazează pe Putin să viziteze țara și să revină la înțelegerea cu privire la cereale”, a declarat Yoruk Isik, analist geopolitic la firma de consultanță Bosphorus Observer.

De când Rusia a părăsit, în iulie, înțelegerea mediată de Turcia și ONU, ea și Ucraina au emis avertismente și au efectuat atacuri asupra navelor din largul coastelor lor. Din această cauză, au crescut considerabil îngrijorările cu privire la siguranța navigării pentru navele comerciale.

În timp ce Ucraina și alte câteva state occidentale au promovat rute alternative pentru exporturile ucrainene, Ankara se opune discret acestora, din motive de siguranță. Dorește ca statele occidentale și Rusia să facă fiecare concesii, pentru a relua exporturile în baza înțelegerii pe care ea și ONU au intermediat-o.

Rebeca Grynspan, secretarul general al Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare, a declarat că este în contact cu toate părțile pentru a reveni la masa negocierilor, deși acest lucru este dificil având în vedere bombardamentele recente asupra infrastructurii de cereale. Rusia pretinde că va reveni în acord “după ce Occidentul va îndeplini obligațiile menite să asigure exportul fără probleme al propriilor cereale și îngrășăminte, inclusiv plățile și logistica”.

Marea Neagră și strâmtorile turcești reprezintă principala rută pe care Ucraina și Rusia, doi dintre cei mai mari producători agricoli din lume, o folosesc pentru a ajunge pe piețele mondiale. Totuși, prăbușirea înțelegerii (care a fost valabilă timp de un an) a dus la creșterea prețurilor globale ale bunurilor exportate și la îngrijorări privind o criză alimentară globală.

Aydin Sezer, fost diplomat turc și analist de politică externă din Ankara, a declarat că “inspecția” Rusiei asupra navei Sukru Okan, de sub pavilionul statului Palau, a avut loc într-o zonă de război, din punct de vedere tehnic, având în vedere avertismentele formulate deja de Moscova și de Kiev. 

Sezer spune că pentru Turcia “este foarte dificil să-și facă vocea auzită pe această chestiune”, luând în calcul că a livrat Armatei Ucrainene drone și alte tipuri de armament. Un oficial turc din Ministerul Apărării a transmis, sub protecția anonimatului, că autoritățile cercetează incidentul de duminică, însă nu a oferit detalii.

De la începutul războiului, Turcia a încercat să faciliteze orice discuții de pace între Ucraina și Rusia. A condamnat invazia Rusiei în Ucraina, dar nu a susținut sancțiunilor occidentale și chiar și-a intensificat cooperarea economică cu Rusia, pe durata războiului.

Analiză integrală la Reuters

Foto:Palinchak | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday