Josef Aschbacher, directorul general al Agenției Spațiale Europene, a declarat pentru Reuters: “Este clar că schimbările climatice sunt foarte vizibile și provoacă, într-adevăr, efecte enorme la nivelul întregii planete”. Avertismentului oficialului vine după ce Grecia, Italia, Spania și Portugalia s-au confruntat cu incendii de vegetație și temperaturi record. 

În legătură cu faptul că luna iulie a fost cea mai caldă la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Meteorologiei, Aschbacher a transmis că “acest lucru este cu adevărat alarmant. Ne confirmă doar că schimbările climatice reprezintă cea mai mare amenințare pentru planetă și pentru omenire, și că va rămâne așa în următoarele decenii. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a atenua efectele”.

Oamenii de știință avertizează că, din cauza schimbărilor climatice, incendiile de vegetație pot fi mai intense și se pot întinde pe perioade mai lungi, nu doar în lunile de vară. Totuși, unele guverne din Europa resimt deja presiuni în legătură cu costul unor măsuri de atenuare a efectelor schimbărilor climatice. Analiștii politici spun că unele dintre măsuri ar putea fi puse în pericol, în contextul următoarelor runde de alegeri. Oficialul european a afirmat, însă, că, pe termen lung, costurile ar putea fi mult mai mari: “A acționa acum este mult mai ieftin decât a aștepta ani de zile și apoi a repara pagubele cauzate”.

Înainte de a prelua conducerea generală a Agenției Spațiale Europene, în 2021, Aschbacher a condus activitățile prin care agenția se ocupă de monitorizarea Pământului, cu ajutorul sateliților din programul Copernicus. În cadrul programului, sunt folosite șase “familii” de sateliți Sentinel care monitorizează “semnele vitale” ale planetei, inclusiv concentrația de dioxid de carbon, înălțimea valurilor și temperaturile înregistrate la nivelul solului și oceanelor. 

Planurile pentru alte șase misiuni Sentinel, din 2026, sunt date peste cap din cauza unui deficit de finanțare în valoare de 721 de milioane de euro, care a rezultat parțial din pierderea finanțării din partea UK, după Brexit. Suspendarea lucrărilor la următoarea serie de sateliți ar duce la creșterea costurilor: “Impactul ar fi foarte semnificativ, deoarece sateliții sunt necesari pentru a furniza o serie de parametri climatici critici. Acest lucru ar avea un impact semnificativ asupra angajamentului Europei de a combate schimbările climatice”, a încheiat Aschbacher.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday