Jurnaliștii Politico explică faptul că unele spitale de pe insulele grecești nu au medici permanenți și se bazează pe personal adus din partea continentală a țării, care acceptă transferul în schimbul stimulentelor financiare. Serviciile de ambulanță se află într-o stare chiar mai slabă: pe multe insule din Arhipelagurile Ciclade și Dodecanez, abia dacă există o ambulanță disponibilă non-stop.

Lipsa ambulanțelor se resimte chiar și în Atena, unde sunt disponibile în jur de 50 de autospeciale, în loc de 90, câte ar fi necesare. Giorgos Mathiopoulos, președintele serviciului grec de ambulanță (EKAV), consideră că sistemul trebuie reproiectat de la zero, deoarece există lacune uriașe în toată țara.”

Majoritatea centrelor de asistență medicală de pe micile insule se chinuie să facă față numărului mare de pacienți, întrucât există foarte puțini medici de gardă. Chiar și în locurile în care statul decide să angajeze mai mult personal, există problema costului insuportabil de trai, din cauza creșterii numărului de turiști. În acest context, Mathiopoulos mai subliniază: “Am trimis mai mulți medici din restul țării pe insule pentru a acoperi nevoile sezonului. Colegii noștri sunt nevoiți să își întrerupă vacanțele de vară pentru asta, dar acestea sunt, evident, doar soluții improvizate, pe termen scurt”.

Politico explică faptul că, pentru a opera o ambulanță non-stop, sunt necesare 11 persoane. Kos, o insulă cu 40 de mii de locuitori, care găzduiește peste un milion de turiști în timpul verii, are trei ambulanțe noi, însă doar una dintre ele poate fi operată. Din zece paramedici, doi vor ieși la pensie anul viitor.

Din iunie și până în prezent, au fost cel puțin opt cazuri de persoane care au murit în toată țara, întrucât nu au putut fi asistați de ambulanțe. Ca răspuns la criticile tot mai numeroase după aceste decese care puteau fi evitate, guvernul a trimis pompieri, personal militar și șoferi ai autorităților locale pentru a ajuta la acoperirea lipsei de personal în zonele turistice. Totuși, EKAV și medicii critică această decizie, numind-o o “improvizație”. Aceștia susțin că desfășurarea de personal neinstruit în situații de urgență s-ar putea dovedi periculoasă pentru pacienți.

Premierul conservator Kyriakos Mitsotakis a fost reales la 25 iunie, după ce a s-a angajat să reformeze sistemul național de sănătate. El a promis să angajeze zece mii de cadre medicale și personal auxiliar, între care 800 de șoferi de ambulanță și 250 de paramedici pe motocicletă.

Totuși, Confederația Angajaților din Spitalele Publice spune că aceste angajări nu ar face decât să înlocuiască medici care ies la pensie și nu sunt suficiente pentru a îmbunătăți calitatea asistenței medicale. Avertizează că aproximativ zece mii de angajați din domeniul sănătății au părăsit sectorul public în ultimii doi ani și jumătate și că se așteaptă ca alți 5.000 să plece în acest an.

Analiză integrală la Politico

Foto: Konstantinos A | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday