La câteva ore după ce cotația rublei a devenit de o sută de ori mai slabă decât dolarul american, Banca Centrală a Rusiei a anunțat o reuniune de urgență, sub presiunea numeroaselor voci furioase, unele dintre ele afiliate Kremlinului. Apoi a anunțat o creștere a dobânzii de intervenție cu 3,5 puncte, până la 12%, pentru a încuraja investitorii și cetățenii să păstreze moneda rusească. “Presiunea inflaționistă este în creștere. Decizia are ca scop limitarea riscurilor privind stabilitatea prețurilor. Efectele deprecierii rublei asupra prețurilor încep să apară, iar așteptările privind inflația sunt în creștere”, a transmis Banca Centrală într-un comunicat.

Valoarea monedei rusești a fost afectată de sancțiunile occidentale asupra Rusiei, care au dus la o prăbușire a exporturilor de țiței și gaze, pe fondul creșterii cheltuielilor militare. Totuși, consilierul economic al Kremlinului, Maxim Oreșkin, a dat vina pe ceea ce el a numit o politică monetară relaxată. Mesajul a fost perceput ca un semnal politic transmis de Kremlin băncii centrale. Ultima dată, când aceasta a efectuat o majorare de urgență a dobânzii a fost la sfârșitul lunii februarie 2022, imediat după începerea războiului din Ucraina. Apoi. a redus constant costul împrumuturilor până la 7,5%.

Următoarea decizie cu privirea la dobânda de referință urmează să aibă loc pe 15 septembrie. Reuters amintește că Rusia a avut o inflație de două cifre în 2022 și, după o decelerare în primăvara anului 2023 inflația anuală depășește acum din nou ținta de 4% a băncii centrale și este în creștere. Banca a precizat că creșterea prețurilor în ultimele trei luni a fost în medie de 7,6%.

Sursă: Reuters

Sursă Foto: Hank55 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday