O amplă analiză New York Times arată că Statele Unite trec deja printr-o schimbare profundă, dar care este aproape invizibilă pentru majoritatea americanilor. “Națiunea care a ars cărbune, petrol și gaze timp de mai bine de un secol pentru a deveni cea mai bogată economie de pe planetă, dar, istoric, și cea mai poluantă, se îndepărtează rapid de combustibilii fosili”.

SUA se străduiesc să ajungă din urmă Europa, iar la nivel global, schimbarea are loc într-un ritm care îi surprinde chiar și pe experți –  producțiile de energie eoliană și solară bat recorduri, iar, în 2025, sursele regenerabile de energie vor depăși producția de electricitate obținută din cărbune la nivel mondial, devenind cea mai mare sursă de energie din lume. Deși au venit puțin în urma Europei și a Chinei ca dezvoltare, investițiile americane în acest domeniu sunt cele care vor înclina în final balanța.

Pe măsură ce planeta înregistrează noi recorduri de temperaturi, guvernele din întreaga lume înțeleg să investească tot mai mult în energie curată pentru a reduce poluarea cu carbon.

Producătorii de automobile pun acum vehiculele electrice în centrul strategiilor lor de afaceri și vorbesc deschis despre o dată de la care nu vor mai produce motoare cu combustie internă. Încălzirea, răcirea, chiar și gătitul sunt tot mai mult electrice. “Acest lucru face ca și costurile de generare a energiei electrice din soare și vânt să scadă rapid, iar în multe zone a devenit acum mai ieftină decât gazul, petrolul sau cărbunele”, mai arată analiza NY Times.

Numai în acest an, investițiile în tehnologii solare, eoliene, baterii și vehicule electrice vor depăși la nivel mondial 1.700 de miliarde de dolari, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, în timp ce investițiile în combustibili fosili rămân la un nivel încă mare, de 1.000 de miliarde de dolari.

China, lider mondial de departe în ceea ce privește cantitatea de energie electrică produsă de energia eoliană și solară, își va dubla capacitatea până în 2025, atingând cu cinci ani mai devreme termenul pe care și-l propusese inițial.

În Marea Britanie, aproximativ o treime din electricitate este generată de energie eoliană, solară și hidroelectrică, iar în SUA 23% din energia electrică consumată în acest an va proveni din surse regenerabile, în creștere cu 10% față de acum un deceniu.

“Energia curată a devenit ieftină mult mai repede decât se aștepta oricine. Din 2009, costul energiei solare a scăzut cu 83%, în timp ce costul producerii energiei eoliene a scăzut cu mai mult de jumătate. Prețul bateriilor cu litiu-ion a scăzut cu 97% în ultimele trei decenii”.

Photo 169269068 © Andrius Aleksandravicius | Dreamstime.com

Și totuși, mai arată analiza, chiar dacă ritmul schimbărilor din SUA îi surprinde pe experți, combustibilii fosili încă domină producția de energie. Corporațiile construiesc noi mine de cărbune, platforme petroliere și conducte de gaze. Guvernul continuă să acorde licențe de exploatare pentru foraj pe terenuri publice și în apele federale, iar companiile petroliere încă primesc subvenții importante, în ciuda profiturilor record de anul trecut. “Este departe de a fi sigur că Statele Unite și alte țări mari poluatoare vor face ceea ce oamenii de știință spun că este necesar pentru a preveni catastrofa climatică, adică un nivel de emisii net-zero până în 2050. Toate investițiile de până acum au încetinit ritmul în care emisiile cresc la nivel mondial, dar cantitatea de dioxid de carbon pompată în atmosferă este tot la niveluri record”.

NY Times mai arată că, în America, culoarea politică pare să conteze tot mai puțin în privința investițiilor în energii curate și a stopării celor poluante. Aproximativ două treimi din noile investiții în energie curată sunt în statele controlate de republicani, unde, istoric, politicienii s-au opus acestor tipuri de investiții. Președintele Biden a semnat un pachet de legi în primii doi ani de mandat prin care a alocat subvenții de 0 mie de miliarde de dolari pentru îmbunătățirea rețelei electrice, achiziția de autobuze electrice pentru școli și o rețea națională de stații de încărcare pentru vehicule electrice. Alte miliarde au fost alocate pentru producția de semiconductori, vitali pentru producția de mașini electrice, iar o altă lege a oferit scutiri de taxe pentru achiziția de vehiculele electrice, pompe de căldură, producția de panouri solare și turbine eoliene.

Analiza integrală pe NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday