Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” transmite că au putut fi văzuți maximum 100 de meteori pe oră, în condiții ideale. În condiții obișnuite, însă, au putut fi văzut câte unul la aproape fiecare minut. Specialiștii spun că “cea mai bună perioadă de observație este după miezul nopții, până dimineața”, când aceștia se vor afla în cea mai înaltă poziție pe cer. 

Perseidele se văd mult mai bine și mai ușor din Emisfera Nordică a Pământului. Se pot vedea cu ochiul liber, fără echipamente speciale, spre deosebire de comete. Specialiștii recomandă observarea cerului din zone întunecate, cum sunt parcurile, grădinile sau locurile înalte și întunecoase.

Perseidele sunt meteori de mici dimensiuni, uneori chiar cât un grăunte de nisip, lăsați în urmă ca resturi de cometa Swift-Tuttle. Aceștia cad în atmosfera Pământului cu viteze de circa 200 de mii de kilometri pe oră și, la frecarea cu aerul, emit o lumină.

Fenomenul are loc anual, din a doua jumătate a lunii iulie și până spre finalul lunii august. În 2022, maximul s-a suprapus cu așa-numita “Superlună”, un fenomen în care satelitul natural al Pământului pare mult mai mare și mai strălucitor decât de obicei, întrucât este la o distanță mai mică decât cea normală.

Surse: Observatorul “Amiral Vasile Urseanu”, Sky News

Foto: Observatorul “Amiral Vasile Urseanu”, Gutescu Eduard/Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday