Alain-Richard Donwahi, care a prezidat anul trecut summitul Cop15 al ONU privind deșertificarea, a declarat că efectele secetei se manifestă mai rapid decât se așteptau oamenii de știință: “Schimbările climatice trebuie combătute rapid. Degradarea climei se întâmplă foarte repede și toată lumea se uită la pragul de +1,5 grade Celsius (față de perioada preindustrială), când de fapt, ar putea apărea consecințe în ceea ce privește degradarea solului, lipsa apei și deșertificarea, cu mult înainte ca pragul să fie depășit.”, a declarat acesta.

Problemele generate de creșterea temperaturilor, valurile de căldură, secetele și inundațiile mai intense pun deja în pericol securitatea alimentară în mai multe regiuni ale lumii, a mai spus Donwahi. El a mai adăugat că nici practicile agricole neprofesionale nu ajută, explicând că “degradarea solului vine odată cu obiceiurile proaste și cu modul în care facem agricultura. Când solul este afectat, randamentul este afectat”.

Guvernele din întreaga lume au semnat un tratat prin care se angajează să combată deșertificarea încă din 1992, dar summitul privind deșertificarea de anul trecut a fost mult mai puțin mediatizat în comparație cu Cop27, privind creșterea temperaturilor și reducerea emisiilor, la nivel global. Donwahi arată că lumea nu își poate permite să ignore deșertificarea și că “deșertificarea și seceta duc la schimbări climatice, duc la pierderea biodiversității”, iar apoi schimbările climatice alimentează deșertificare, într-un cerc vicios.

Donwahi a mai explicat, de asemenea, că țările bogate ar trebui să ia în calcul continentul african, care are probleme semnificative de securitate alimentară, dar deține numeroase resurse naturale necesare pentru producția de energie regenerabilă: “Africa este un continent al soluțiilor. Este un continent în care aveți cele mai multe resurse naturale. Oamenii care au finanțe ar trebui să îi ajute pe cei care au resurse naturale. Ar fi o situație avantajoasă pentru ambele părți, o situație de parteneriat”.

Sursă: The Guardian

Sursă Foto: Sulit Photos | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday