Studiul, publicat în revista Nature, arată că inteligența artificială poate fi folosită pentru a distinge subtipuri ale bolii Parkinson, o piatră de hotar în medicină, deoarece până în prezent nu a existat o modalitate de a diferenția cu precizie diferitele modele de manifestare ale bolii. Din acest motiv, majoritatea persoanelor care suferă de Parkinson primesc diagnostice generale și nu au acces la tratamente specifice fiecărei afecțiuni. 

Cercetătorii au generat celule stem pentru a crea patru subtipuri diferite ale bolii, care au fost mai apoi analizate la microscop. Odată ce au creat cele patru subtipuri ale bolii, oamenii de știință au “antrenat” un sistem de inteligență artificială pentru a recunoaște fiecare subtip. În cele din urmă, acesta a fost capabil să identifice subtipul de boală atunci când i-au fost prezentate imagini noi.

Cercetătorii explică faptul că mitocondriile și lizozomii sunt cele mai importante caracteristici în prezicerea subtipului corect, deoarece acestea sunt implicate în evoluția și dezvoltarea bolii Parkinson. 

Sonia Gandhi, director adjunct de cercetare, a declarat că “în prezent, nu dispunem de tratamente care să oprească evoluția bolii Parkinson. Totuși folosind un model al neuronilor pacientului în combinație cu un număr mare de imagini, am generat un algoritm pentru a clasifica anumite subtipuri de boală. Această abordare ne-ar putea permite să le identificăm din timp, iar cercetarea noastră ne-ar permite să testăm mai întâi medicamente pe modele de celule stem și să ne dăm seama dacă acestea ar fi eficiente pentru pacienți.”

În ceea ce privește tratamentele, Gandhi a explicat faptul că “în timp ce pacienții sunt în viață, nu avem nicio modalitate de a ști cu precizie ce mecanism are loc în sistemul nervos și, prin urmare, nu putem oferi tratamente precise.”

Boala Parkinson este o afecțiune care afectează mișcările și cogniția. Simptomele și evoluția bolii variază de la o persoană la alta din cauza diferențelor dintre mecanismele care stau la baza bolii. Majoritatea cazurilor de Parkinson debutează sporadic, dar unele pot fi legate de mutații genetice.

Sursa: The Engineer

Sursă Foto: Wirestock | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday