Suma este una semnificativă, iar cele două facilități absorb dioxidul de carbon din aer și elimină apoi carbonul, pe care îl depozitează în sol, un proces invers arderii hidrocarburilor (petrol și gaze) care reprezintă carbon scos din pământ și eliberat în atmosferă.

“Numai reducerea emisiilor noastre de carbon nu va inversa impactul tot mai mare al poluării asupra climei. Trebuie să curățăm atmosfera de dioxidul de carbon pe care deja l-am eliberat”, a spus secretarul (ministrul) american pentru Energie, Jennifer Granholm.

Totuși, tehnologia de captarea directă a aerului (DAC), care utilizează reacții chimice este relativ netestată și, în prezent, doar câteva astfel de instalații experimentale au devenit operaționale la nivel mondial. Pentru a fi eficientă, ea ar trebui implementată la o scară mult mai mare, dar este prea scumpă pentru asta.

În Statele Unite, unde circulă aproape 300 de milioane de autoturisme, ar fi nevoie de 1200 de astfel de dispozitive numai pentru absorbția carbonului eliminat anual de mașini. Dar acesta contribuie totuși doar cu 30% din totalul emisiilor. Instalațiile din Texas și Louisiana vor deveni operaționale în 2025 și 2026.

ONU a acceptat această tehnologie drept una dintre metodele necesare pentru combaterea încălzirii globale, deși au fost voci care au spus că ea nu oferă decât o scuză ineficientă diferitelor țări pentru a nu-și reduce industriile poluante.

Sursă alternativă: Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday