Solicitarea a fost confirmată pentru Financial Times de cinci oficiali guvernamentali de la Londra, Tokyo și Roma și a creat deja tensiuni între semnatarii acordului, deoarece chiar dacă Marea Britanie și Italia sunt deschise la ideea aderării Arabiei Saudite la Programul Aerian Global de Luptă (GCAP), Japonia se opune demersului. 

Eforturile Arabiei Saudite de a se alătura GCAP și de a-l face astfel un proiect cu patru națiuni s-au intensificat semnificativ în ultimele săptămâni. Aceste eforturi au inclus o solicitare directă adresată guvernului Japoniei în luna iulie, când premierul Fumio Kishida s-a întâlnit cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman la Jeddah. Dacă Arabia Saudită s-ar alătura, ar putea oferi o contribuție financiară semnificativă proiectului, ale cărui costuri sunt estimate la zeci de miliarde de dolari.

Financial Times explică faptul că, deși discuțiile au rămas într-un stadiu incipient, propunerea Arabiei Saudite ar putea include o ofertă de a contribui cu expertiză în domeniul ingineriei în diferite etape ale proiectului. De altfel, un oficial britanic a declarat: “Vedem Arabia Saudită ca pe un partener-cheie în programul de avioane de luptă și lucrăm pentru a asigura un progres în acest sens cât mai curând posibil”.

Cu toate acestea, japonezii consideră că alăturarea Arabiei Saudite la acest program ar complica și mai mult discuțiile privind țările cărora Tokyo le poate vinde armament. De asemenea, un al patrulea membru ar complica și negocierile privind un proiect care se confruntă deja cu un termen limită strâns. 

Japonia se concentrează pe livrarea unui avion produs în cadrul acestui program până în 2035 și este îngrijorată că implicarea Arabiei Saudite acum ar putea crea eventuale întârzieri. Japonia a mai menționat că are îndoieli cu privire la faptul că noul partener ar avea ceva semnificativ de oferit pe partea tehnologică. Este cunoscut faptul că Tokyo își dorește ca acest proiect să fie unul de succes și pentru că ar fi primul sistem militar important dezvoltat de Japonia fără participarea SUA.

FT menționează că există preocupări și mai mari în ceea ce privește securitatea, care este deja o sursă de fricțiune în cadrul alianței existente de trei națiuni din cauza dependenței proiectului de schimbul de tehnologie și informații sensibile.

Analiștii explică faptul că interesul Arabiei Saudite în aderarea la GCAP este și obținerea unei a doua tranșe de avioane Eurofighter Typhoon din partea Regatului Unit, după ce Germania, una dintre cele patru națiuni partenere în cooperativa Eurofighter, a oprit livrarea de avioane Typhoon în 2018, când agenți saudiți au asasinat un jurnalist german și țara s-a implicat în războiul din Yemen. Berlinul a declarat luna trecută că nu va susține livrarea de avioane Typhoon către Arabia Saudită în viitorul apropiat. 

Sursă: Financial Times

Sursa foto: @BAESystemsAir | Twitter

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday