Experții explică faptul că, din punct de vedere tehnic, raza de acțiune a unei rachete de croazieră Taurus este foarte ușor de limitat, iar discuțiile dintre guvernul german și compania MBDA se concentrează chiar pe această modificare. Cancelarul Olaf Scholz vrea să împiedice “cu orice preț” un atac ucrainean asupra teritoriului rusesc cu aceste rachete, potrivit presei germane, preluate de Reuters.

Kievul a cerut anterior Berlinului să-i furnizeze rachete de croazieră Taurus, care au o rază de acțiune de peste 500 km. Astfel de rachete pot fi lansate de către avioanele de vânătoare cum ar fi Tornado, F-15 sau F-18. Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat pentru Reuters că guvernul nu a luat încă o decizie: “Germania se concentrează pe artileria grea, vehiculele blindate și sistemele de apărare aeriană. Nu am informații noi despre rachetele de croazieră Taurus”.

Deși Marea Britanie și Franța au furnizat Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow și Scalp (cu rază de acțiune de peste 250 km), Berlinul a refuzat până acum, pe fondul preocupărilor legate de raza lungă de acțiune a rachetei care i-ar permite Ucrainei să atace ținte din interiorul Rusiei. De altfel, până în prezent, și SUA s-au abținut să trimită rachetele sol-sol ATACMS (cu rază de acțiune de aproximativ 300 km) în Ucraina, în ciuda solicitărilor Kievului.

Este cunoscut și că sistemele HIMARS furnizate Ucrainei de către SUA au fost configurate să aibă o rază de acțiune de aproximativ 80 de km, deși și acestea, în mod normal, pot atinge ținte și la 300 km.

În iunie, Kremlinul a avertizat Franța și Germania că livrarea de rachete de croazieră către Kiev ar escalada tensiunile din Ucraina. Rusia a folosit rachete cu rază lungă de acțiune pentru a avaria obiective din Ucraina, inclusiv infrastructura civilă, iar Kievul nu are o modalitate ușoară de a riposta în același fel.

Armata germană are în stoc aproximativ 600 de rachete Taurus. Spania și Coreea de Sud operează, de asemenea, Taurus. Reuters explică faptul că rachetele de croazieră sunt greu de detectat, deoarece zboară la altitudini joase. Ele sunt utilizate în principal pentru a lovi ținte de mare valoare în spatele liniilor inamice, cum ar fi buncărele de comandă, depozitele de muniții și de combustibil, aerodromuri sau poduri.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday