Nava Luna-25 a fost propulsată în spațiu de o rachetă Soyuz 2.1v, lansată de pe cosmodromul Vostocini, din Orientul Îndepărtat rus, la ora 2.11. Conform planurilor, trebuie să ajungă la Polul Sud al Lunii pe 21 august, unde ar urma să caute dovezi ale existenței apei pe satelitul natural al Pământului.

Este prima misiune rusească pe Lună, din 1976 și până în prezent, și vine după ce India a lansat luna trecută modulul lunar Chandrayaan-3, care explorează de asemenea Polul Sud al Lunii. Rusia încearcă, de asemenea, să concureze, cel puțin în materie de explorare a Lunii, cu SUA și China, ambele țări având programe mai avansate.

Aspirațiile Rusiei în ceea ce privește explorarea Lunii sunt amestecate și pot însemna o mulțime de lucruri diferite. Cred că, în primul rând, este o expresie a puterii statului pe scena globală. Ultima misiune lunară a Moscovei a avut loc în 1976, așa că acum sunt multe în joc”, a declarat Asif Siddiqi, profesor de istorie la Universitatea Fordham, din SUA.

Uniunea Sovietică a lansat în 1959 prima sondă spațială care a reușit să aselenizeze, iar, în 1966, o altă navă a URSS a reușit prima aselenizare controlată. Chiar dacă rușii nu a trimis niciodată oameni pe Lună, sondele lor au ajuns acolo cu zece ani înainte ca americanii să trimită primul echipaj lunar. Ulterior, Moscova s-a concentrat pe explorarea planetei Marte și, de la căderea Uniunii Sovietice, în 1991, Rusia nu a mai reușit să trimită sonde spațiale dincolo de orbita Pământului. 

Marile economii ale lumii, cum sunt SUA, China, India, Japonia și UE, au trimis diferite sonde și nave spațiale pe Lună și în jurul acesteia, dar niciuna nu a reușit o aselenizare controlată la Polul Sud al satelitului natural al Pământului.

Surse alternative: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday