Industria energetică europeană se confruntă cu temeri legate de asigurarea unei cantități suficiente de gaze pentru a trece peste următoarea iarnă. În acest sens, pentru a stoca o cantitate cât mai mare de combustibil, companiile europene înmagazinează gazele în depozite din Ucraina.

Naftogaz, compania energetică ucraineană, a transmis că numărul companiilor din afara Ucrainei care trimit gaze în Ucraina, pentru a fi păstrat în depozite, a ajuns la 19 în acest an, de la doar patru în 2021. Capacitatea rezervată pe gazoducte a atins în iulie maximul ultimilor trei ani, în timp ce volumul planificat pentru această lună este pe cale să se dubleze, scrie Financial Times, pe baza datelor administratorului sistemului public de gaze din Ucraina.

Ucraina are o capacitate de stocare a gazelor mai mare decât orice altă țară din UE, o “moștenire” a faptului că a fost mult timp țară de tranzit a gazelor rusești care ajungeau în Europa. Depozitele subterane sunt situate, în mare parte, în vestul țării, departe de linia frontului. 

Instalațiile de depozitare din UE pot stoca un maximum de 100 de miliarde de metri cubi de gaze, iar cererea anuală se situează între 350 și 500 de miliarde de metri cubi, în funcție de vreme și alte condiții. Instalațiile ucrainene vor asigura o capacitate suplimentară de stocare de 10 miliarde de metri cubi, scrie Financial Times.

Continentul se află într-o criză de opțiuni de stocare a oricărui surplus de gaze, acum, cât timp consumul se ameliorează, a declarat Natasha Fielding, șefa Argus, o agenție care se ocupă cu raportarea prețurilor la gaze din Europa. În același timp, Comisia Europeană dorește ca firmele europene să recurgă mai mult la depozitele din Ucraina și a purtat discuții cu băncile pentru a oferi garanții comercianților, deși un sistem în acest sens nu a fost încă implementat.

Ucraina are un așa-numit sistem de “huburi vamale” pentru a atrage clienții străini, gazul depozitat pe teritoriul țării fiind scutit de taxe vamale timp de trei ani, ceea ce permite reimportul cu ușurință în UE. Cererea proprie de gaze a Ucrainei a scăzut brusc, având în vedere că invazia Rusiei a perturbat industriile și economia în general. În plus, conform ONU, 5,7 milioane de ucraineni (13% din populație) au fost forțați să fugă din țară.

Decizia de a stoca gazul european în depozitele din Ucraina vine ca urmare a eforturilor comune ale celor două părți de a-și integra mai bine sistemele energetice, după ce invazia Rusiei a provocat o creștere alarmantă a prețurilor până la niveluri record. Înainte de izbucnirea războiului, cea mai mare parte a gazelor naturale utilizate de gospodăriile și întreprinderile din UE provenea din Rusia.

Sursa: FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday