Experții britanici explică faptul că atacul a fost cel mai probabil unul coordonat, întocmit probabil de Rusia, asupra site-ului Comisiei electorale britanice, care a făcut publice datele a peste 40 de milioane de alegători. Temeri că s-ar fi încercat subminarea democraţiei.

Deşi nu se cunosc detalii exacte ale modului în care atacatorii au reuşit să pătrundă în cel mai important organism electoral din Marea Britanie, este cunoscut că atacul cibernetic a avut loc încă din august 2021, fiind depistat abia în octombrie 2022. În tot acest timp, hackerii au pătruns nedetectaţi de serviciile de securitate britanice şi au accesat şi publicat numele şi adresele a 43 de milioane de cetăţeni britanici. Hackerii au intrat, de asemenea, în sistemul de e-mail al comisiei. Organismul a transmis că orice informație sensibilă transmisă prin e-mailul intern, inclusiv date bancare, ar putea fi compromisă.

Foști șefi ai serviciilor de informații au declarat pentru Telegraph că Rusia se află în fruntea listei de suspecți, având în vedere amestecul din trecut al Kremlinului în alegerile din Occident. Sir David Omand, fostul director al Centrului Guvernamental de Comunicații (GCHQ), a pus Rusia în topul listei suspecţilor, declarând, în plus, că “China este următoarea pe listă”. De asemenea, The Telegraph dezvăluie că serviciile de informații britanice au găsit dovezi care leagă piratarea Comisiei electorale de ruși. Totuşi, nici comisia și nici personalitățile guvernamentale nu au menționat public dacă există un suspect.

Comisia electorală a informat publicul despre această gravă încălcare a securității datelor la zece luni după ce hackerii au fost detectaţi pentru prima dată. A justificat că, în tot acest timp, atacul a fost investigat și securitatea a fost îmbunătățită. De asemenea, a transmis că “informațiile afectate de această încălcare nu prezintă un risc ridicat pentru persoane fizice”, precum şi că rezultatele voturilor nu ar fi putut fi compromise. 

În trecut, Rusia a fost acuzată de guvernul SUA că se află în spatele tentativelor de amestec în alegerile prezidențiale, atât în 2016, când a fost ales Donald Trump, cât și în 2020, dar și în alegeri din Franța Germania și Marea Britanie. 

Surse alternative: The Telegraph, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday