Compania angajase un grup de cercetători pentru un proiect numit “ESMFold”, care a antrenat un model de inteligență artificială capabil să proceseze cantități mari de date pentru a determina structurile proteice. Efortul a fost lăudat pentru potențialul său de a ajuta în dezvoltarea de noi medicamente și tratamente. Totuși printr-o decizie care nu a fost raportată anterior, grupul ESMFold a fost desființat în această primăvară, ca parte a unor concedieri mai ample în cadrul companiei, au declarat, pentru Financial Times, trei persoane familiarizate cu restructurarea.

Financial Times explică faptul că, deși echipa ESMFold era mică în comparație cu miile de oameni de știință și ingineri AI care mai sunt angajați la Meta, decizia de a elimina proiectul lor arată dorința companiei de a renunța la cercetările științifice în favoarea proiectelor de inteligență artificială care pot genera venituri mai mari. “Meta a încercat să își alinieze strategia de cercetare pentru a înțelege mai mult cum să creeze inteligență artificială avansată care poate ajuta Meta ca afacere, în defavoarea unor <<proiecte de curiozitate>>”, a declarat Yaniv Shmueli, fost cercetător și director de inginerie la Meta AI, care a lucrat în cadrul proiectului ESMFold. 

Financial Times amintește că cercetătorii de la Meta au publicat în noiembrie anul trecut prima bază de date cu peste 600 de milioane de structuri proteice metagenomice, cunoscută sub numele de Atlasul metagenomic ESM. Metagenomica este studiul proteinelor puțin cunoscute în eșantioane din medii de pe întreg globul pământesc, inclusiv microbii din sol, ocean și corpul uman. Proiectul a antrenat un program de inteligență artificială pentru a învăța modele evolutive și a genera predicții precise ale structurii din secvența ADN a unei proteine.

Financial Times amintește și că Meta a fost unul dintre primele grupuri mari de tehnologie care a investit în inteligența artificială. De-a lungul anilor, a publicat lucrări și a fost recunoscută în comunitatea științifică pentru progresele în domeniu, însă recent a fost depășită de rivali precum OpenAI, Microsoft și Google, care și-au dezvoltat chatboți orientați către consumatori care utilizează inteligența artificială generativă. 

Meta nu a confirmat dacă va mai continua proiectul ESMFold în viitor, dar a precizat că, în prezent, datele sunt încă disponibile pentru a fi utilizate de comunitatea de cercetători.

Sursă: Financial Times

Foto: Dteurope | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday