Cercetătorii din cadrul universităților Zhejiang din China și Cambridge din Anglia au ajuns la concluzia că poluarea aerului este unul dintre factorii determinanți ai scăderii rezistenței antimicrobiene a corpului uman, un fenomen care se manifestă la nivel global. Oamenii de știință au analizat calitatea aerului din 116 țări, timp de aproape două decenii (între 2000 și 2018). 

Analiza noastră prezintă dovezi puternice că nivelurile tot mai ridicate de poluare a aerului sunt asociate cu un risc crescut de apariție a unor bacterii rezistente la antibiotice. Această descoperire este prima de acest fel”, au transmis oamenii de știință. Studiul arată că particulele din atmosferă transportă bacteriile rezistente la antibiotice, care sunt transferate astfel între diferite medii și inhalate de oameni. 

Bacteriile, ciupercile și paraziții evoluează într-un mediu poluant, devenind astfel din ce în ce mai rezistente la tratamentele cu medicamente. Fără antibiotice eficiente, infecții care până acum erau considerate minore, ar putea deveni mortale, mai precizează cercetătorii britanici și chinezi. 

Studiul oferă însă date limitate cu privire la modalitățile prin care germenii rezistenți la antibiotice sunt transportați de către particulele poluante, dar arată că la fiecare creștere de 10% a numărului de particule poluante din atmosferă ponderea bacteriilor rezistente la antibiotice crește cu 1,1%.

În 2018, aproximativ 480 de mii de persoane au decedat prematur, din cauza unor afecțiuni provocate de bacterii rezistente la antibiotice. Oamenii de știință avertizează însă că dacă nivelul poluării nu va fi redus, până în 2050, numărul bacteriilor rezistente la antibiotice ar putea crește cu 17%, ceea ce, corelat, ar dubla numărul anual al deceselor provocate de acestea, până la 840 de mii, la nivel mondial.

Rezistența bacteriilor la antibiotice și poluarea se numără printre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale”, a declarat autorul principal al studiului, Hong Chen. Cercetătorii au afirmat însă că rezultatele studiului nu sunt complete, având în vedere lipsa datelor din unele țări, mai puțin dezvoltate.

Surse alternative: The Guardian, Politico
Studiul integral: The Lancet

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday