Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, întrunit în ședința de luni, a hotărât următoarele:

  • menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an;
  • menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Banca Națională explică decizia, printre altele, astfel:

  • Pe ansamblul trimestrului II 2023, rata anuală a inflației și-a accelerat astfel considerabil descreșterea, așa cum s-a anticipat, reducându-se cu 4,28 puncte procentuale (de la 14,53% în martie). Scăderea a fost antrenată și în acest interval în principal de dinamicile prețurilor energiei și combustibililor, care și-au accentuat trendul descendent, sub impactul efectelor de bază, al evoluției cotației țițeiului și al schemelor de plafonare a prețurilor la electricitate și gaze naturale.
  • Noile date statistice reconfirmă încetinirea creșterii economice în trimestrul I 2023 la 0,2%, de la 1% în precedentele trei luni (variație trimestrială), evoluție ce implică restrângerea relativ pronunțată a excedentului de cerere agregată în acest interval.
  • În același timp, avansul în termeni anuali al PIB s-a redus semnificativ în primul trimestru din 2023, la 2,4%, de la 4,5% în trimestrul IV 2022.
  • Actuala perspectivă a inflației este marcată de incertitudini crescute, având ca principale surse pe termen scurt plafonarea temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază, dar mai cu seamă măsurile fiscale ce se prefigurează a fi implementate în vederea măririi veniturilor bugetare.
  • Incertitudinile și riscurile majore decurg însă din conduita viitoare a politicii fiscale și de venituri, date fiind caracteristicile execuției bugetare din primele șase luni ale anului și majorările salariale recente din sectorul public, dar și pachetul de măsuri fiscal-bugetare ce va fi probabil adoptat în scopul continuării consolidării bugetare, a cărui configurație finală este deocamdată necunoscută.
  • Războiul din Ucraina și sancțiunile asociate continuă să genereze incertitudini și riscuri însemnate la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, iar absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte în implementarea proiectelor. 

Decizia de astăzi corespunde așteptărilor analiștilor financiari consultanți de Profit.ro. Ultima majorare a dobânzii de referință a avut loc în luna ianuarie, de la 6,75% pe an la 7% pe an. Inflația a coborât de la 10,6% la 10,2%, din mai în iunie, întrucât prețurile au crescut într-un ritm mai mic decât anul trecut (baza de raportare a fost una mai mare).

Consiliul Concurenței a informat, tot astăzi, că prețurile medii ale alimentelor de bază din lanțurile de magazine au scăzut cu până la 34%, după aplicarea ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale. Totodată, amintim că Ministrul Finanțelor a detaliat, la începutul lunii, măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Printre altele, propune reducerea numărului secretarilor de stat cu 20%, eliminarea indemnizației de vacanţă, iar cheltuielile cu telefonia mobilă vor fi plafonate. Măsurile urmează să fie aprobate de către guvern.

Foto: Vlad Ispas/Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday