Conform Forțelor Aeriene din Ucraina, Armata Rusă a bombardat noaptea trecută cu rachete balistice și hipersonice mai multe regiuni ucrainene, inclusiv Harkov, Bakhmut și Zaporijie. La Kiev, alarmele antiaeriene au sunat seara trecută timp de câteva zeci de minute, dar nu este clar dacă vreo rachetă a căzut în zona capitalei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat pe rețelele de socializare un mesaj în care informează că rachetele lansate de Armata Rusă au lovit un centru de transfuzii sanguine la Harkov, dar bilanțul victimelor este neclar. Centrul respectiv se află într-o zonă eliberată de contraofensiva ucraineană în septembrie 2022.

Forțele Aeriene Ucrainene transmit că, în total, rușii au folosit noaptea trecută 40 de rachete de croazieră și 27 de drone Shahed, de fabricație iraniană. “În total, în mai multe valuri, inamicul a folosit 70 de echipamente militare pentru a ataca aerian teritoriile ucrainene”, informează autoritățile ucrainene, susținând că Armata Rusă a folosit inclusiv 14 rachete de croazieră Kalibr și trei rachete hipersonice Kinjal, lansate din avioane Mig-31. 

În Donețk, guvernatorul instituit de Moscova pretinde că Armata Ucraineană ar fi folosit bombe cu dispersie pentru a ataca centrul orașului, iar, ca urmare, clădirea Universității de Economie și Comerț a luat foc. Pe rețelele de socializare circulă imagini cu clădirea în flăcări, dar Kievul nu a revendicat atacul, iar Reuters nu a putut confirma afirmațiile autorităților pro-ruse din Donețk. 

Alarmele au sunat și în regiunea Zaporijie, iar guvernatorul Yuri Malashko a cerut locuitorilor să se adăpostească. Sky News scrie că au fost raportate bombardamente ale rușilor care au vizat și regiunea Odesa, din sudul Ucrainei. Kievul susține că unele rachete balistice și hipersonice Kinjal au fost lansate de pe teritoriul Belarus. 

Anterior atacurilor de noaptea trecută, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Maria Zakharova, amenințase că Moscova va răspunde rapid la atacul ucrainenilor cu drone navale asupra un petrolier rusesc din strâmtoarea Kerci (Crimeea). 

Surse: The Guardian, Reuters, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday