NASA a reușit să calibreze corect antena sondei și să o îndrepte din nou spre Pământ. Pentru a o repoziționa, rețeaua Deep Space Network a NASA a trimis miercuri un “strigăt interstelar” cu ajutorul celei mai puternice antene radio a agenției spațiale, din Canberra, Australia.

Având în vedere că Voyager 2 se află la o distanță de peste 19 miliarde de kilometri de Pământ, a fost nevoie de aproximativ 18,5 ore pentru ca comanda să ajungă la nava spațială și de alte 18,5 ore pentru a primi răspuns. Prin urmare, echipajele NASA au fost nevoite să aștepte mai mult de o zi pentru a afla dacă intervenția lor a funcționat sau nu.

Inițial, înainte de a folosi această tehnică, NASA a sperat că sonda se va reseta singură în octombrie. Mai exact, sonda este programată să își reseteze poziția de mai multe ori pe an pentru a-și menține antena îndreptată spre Pământ. Următoarea resetare este programată pentru 15 octombrie, dată la care NASA își pusese speranțele în cazul în care toate celelalte încercări ar fi eșuat.

Voyager 2 a fost lansată în spaţiu în 1977 ani şi este una dintre cele mai îndepărtate nave spaţiale faţă de Terra. Voyager 1, aflată la aproape 24 miliarde de kilometri faţă de Pământ, funcţionează normal. Cele două sonde spațiale au o importanţă deosebită pentru NASA. Voyager au descoperit sisteme planetare complexe și sateliți ai acestora, precum Io şi Europa, sateliţi naturali ai lui Jupiter acoperiţi de vulcani şi gheaţă, dar şi Titan, cea mai mare lună a lui Neptun, acoperită de “mări de metan”.

Sursă alternativă: DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday