Financial Times scrie că producătorii europeni și americani sunt îngrijorați, în special, de o clauză din proiectul de lege care permite guvernului să interzică utilizarea anumitor refrigeranți (precum freonul de tip HFO – HydroFluoro-Olefin) în boilere și în pompele de căldură.

Julien Soulet, directorul executiv al companiei Honeywell, producătoare de echipamente automatizate, termostate și transformatoare, consideră că această prevedere, din cadrul a ceea ce pare a fi una dintre cele mai ambițioase legi germane privind tranziția la energia verde, este “contraproductivă” și “încalcă principiile pieței interne a UE”.

“Consecințele neintenționate ale eliminării combustibililor fosili de pe piața din Germania ar fi de amploare în ceea ce privește efectele negative asupra eficienței energetice, securității energetice și impactul financiar asupra cetățenilor”, a mai declarat Julien Soulet.

Concret, coaliția de guvernare a Germaniei a căzut de acord în urmă cu patru luni că aproape toate sistemele de încălzire nou instalate la nivel național trebuie să funcționeze în proporție de cel puțin 65% pe bază de energie regenerabilă începând din 2024. Astfel, Berlinul renunță la centralele pe gaz și alte sisteme de încălzire pe bază de combustibili fosili. Guvernul a argumentat că sistemele de răcire ce folosesc în prezent gaze de tip HFO, care nu există în mod natural și care contribuie la schimbările climatice, au un “puternic efect de seră care poate fi semnificativ mai mare decât dioxidul de carbon”

Legea face parte din planul mai amplu al guvernului de a face tranziția către energia verde și de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Mulți analiști consideră însă că această măsura va fi foarte costisitoare pentru gospodăriile cu venituri mici și medii, chiar și cu subvențiile acordate de stat (care nu depășesc 30% în cele mai favorabile cazuri). O astfel de schimbare i-ar putea costa pe germani aproximativ 9,2 miliarde de euro anual până în 2028, se arată în proiectul de lege. Costurile ar urma să scadă la 5 miliarde începând cu 2029, deoarece Berlinul se așteaptă ca extinderea energiei regenerabile și o accelerare a producției de pompe de încălzire să facă întregul proces mai ieftin.

În același timp, proiectul de lege a devenit ușor una dintre cele mai contestate măsuri adoptate în Germania în ultimii ani, diminuând grav popularitatea guvernului Olaf Scholz, mai scrie Financial Times. Este de așteptat ca proiectul să fie adoptat de Bundestag în toamnă.

Sursa: Financial Times

Foto: Ansis | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday