Mai multe studii au sugerat anterior că nu există un risc crescut de deces în urma consumului de alcool în cantități mici, dar o nouă cercetare publicată în revista Hypertension arată că și un pahar de vin consumat zilnic are un impact negativ asupra sănătății, prin creșterea tensiunii arteriale.

“Nu am găsit efecte benefice la adulții care au băut un nivel scăzut de alcool în comparație cu cei care nu au consumat alcool”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Marco Vinceti, profesor de epidemiologie și sănătate publică la Universitatea din Modena și Reggio Emilia în Italia.

Impactul negativ al alcoolului asupra tensiunii arteriale sistolice a continuat să crească de-a lungul anilor, la bărbați și femei care au băut puțin în fiecare zi. Cantități mici de alcool au crescut, de asemenea, valoarea tensiunii arteriale diastolice, dar numai în rândul bărbaților.

Tensiunea arterială ridicată pune o presiune suplimentară asupra vaselor de sânge, inimii și altor organe, cum ar fi rinichii, și poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Consumul obișnuit de alcool a fost înregistrat la începutul fiecărui studiu, iar analiza s-a bazat pe gramele de alcool consumate și nu doar pe numărul de băuturi pe care o persoană le-a consumat. Cercetătorii au descoperit o relație de cauzalitate între creșterea tensiunii arteriale sistolice – care notează forța cu care inima pompează sânge în jurul corpului – și numărul de băuturi alcoolice zilnice.

Chiar și persoanele care au consumat o singură băutură alcoolică în fiecare zi au avut o tensiune arterială mai mare în comparație cu cei care nu consumă deloc alcool. 

Cercetătorii au explicat că alcoolul nu este singurul factor care poate afecta tensiunea arterială. Deși există medicamente care pot regla hipertensiunea arterială, îmbunătățirea stilului de viață, inclusiv exerciții fizice regulate și reducerea consumului de cofeină pot avea o influență pozitivă.

Studiul a coroborat datele din șapte cercetări internaționale privind consumul de alcool și tensiunea arterială ridicată, ce au implicat peste 19.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 70 de ani, care nu aveau diagnostice anterioare de alcoolism, consum excesiv de alcool, boli cardiovasculare, diabet sau boli hepatice, din SUA, Coreea și Japonia, care au fost monitorizate timp de cel puțin cinci ani.

Surse alternative: CNN, SkyNews

Foto: Mirko Vitali | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday