O Superlună este o “lună plină” care pare cu 7% mai mare și cu 14% mai strălucitoare decât o lună plină obișnuită. Acest fenomen are loc atunci când Luna se află la o distanță minimă de Pământ.

Primul fenomen de Superlună va avea loc în seara zilei de marți, 1 august, când luna plină va răsări în sud-est, de la o distanță de doar 357.530 de km. Potrivit NASA, Mercur și Marte vor apărea pe cer şi vor fi vizibile cu ochiul liber, în momentul în care Superluna va răsări.

Urmează un fenomen identic, cunoscut sub numele de “Lună Albastră”, pe 30 august, când luna se va apropia şi mai mult de Pământ, la o distanţă de aproximativ 357.300 de km. Pentru comparație, distanţa Lunii în punctul său cel mai îndepărtat faţă de Terra este de 405.696 km.

Specialiştii de la NASA transmit că fenomenele se pot observa cu ochiul liber, în special imediat după apusul soarelui sau înainte de răsărit, când luna va căpăta un aspect imens şi va contrasta cu peisajul din jur. Totuşi, adaugă experţii, cei care dispun de binocluri sau telescoape pot observa, în condiţii de cer senin, o imagine mult mai detaliată a astrului. Cu astfel de aparate, pot fi observate inclusiv “zonele întunecate” formate de vechile fluxuri de lavă vulcanică de la suprafaţa lunii, și lumina reflectată din craterele acesteia.

Ultima dată când două Superluni au apărut în aceeaşi lună calendaristică s-a întâmplat în 2018. Acest lucru nu se va mai întâmpla până în 2037.

Prima Superlună din acest an a avut loc în luna iulie, iar cea de-a patra (și ultima) va fi în septembrie. Cele două din august, însă, vor fi mai apropiate de Pământ decât oricare dintre acestea. 

Surse alternative: Sky News, NBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday