Marcel Ciolacu (PSD) a anunțat luni că printre măsurile agreate în coaliție, pentru a acoperi deficitul bugetar, se numără eliminarea a 200.000 de posturi bugetare neocupate, reducerea numărului de funcții de conducere în sistemul public, plafonarea indemnizațiilor de conducere la societățile de stat, tăierea unor sporuri nejustificate și desființări de instituții. 

Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5.8- 6 miliarde de lei până la finalul anului. Suma va fi aproximativ egală cu ceea ce ne propunem să aducem ca venituri suplimentare la buget prin eliminarea unor excepții fiscale”, a mai adăugat premierul.

În urmă cu zece zile, Marcel Ciolacu confirmase că în coaliție se discută despre creșterea unor taxe și renunțarea la excepțiile în plata TVA, argumentând că “riscăm să pierdem toate fondurile europene şi să intre România în colaps”.

Tot luni, și Nicolae Ciucă, liderul PNL, a scris pe Facebook: “Am căzut de acord ca, pentru anul 2023, să avem o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei. Aceasta va fi compusă, simetric, din aproximativ 6 miliarde lei provenite din reducerea cheltuielilor și aproximativ 6 miliarde lei din asigurarea de noi venituri”.

Cei doi lideri din coaliția de guvernare nu au oferit exemple concrete cu privire la ce instituții vor fi vizate sau la ce excepții fiscale se referă. De exemplu, de anumite facilități fiscale și scutiri de impozite beneficiază în prezent angajații din IT, construcții sau agricultură. 

Referitor la reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar, mai susține Nicolae Ciucă, coaliția de guvernare a decis reducerea cu minim 20% a numărului de secretari de stat și reducerea la jumătate a numărului de președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari, viceprimari și de prefecți și subprefecți, reducerea numărului de funcții de conducere de la 12% la 8% din totalul angajaților.

De asemenea, Nicolae Ciucă spune că voucherele de vacanțe în sistemul public se vor acorda doar funcționarilor care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut și că vor fi comasate minimum 20% din institutele de cercetare/dezvoltare existente, “astfel încât să se reducă cheltuielile de personal cu 15% și desființarea celor care nu mai sunt relevante în actualul context socio-economic”.

Foto: Inquam/George Călin

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday