În analiza sa zilnică, ISW arată că Rusia urmărește probabil să impună o blocare de facto a porturilor ucrainene, fără a angaja flota Mării Negre la aplicarea unei blocade navale.

Armata Ucraineană a raportat ieri că a interceptat transmisii radio ale forțelor ruse care avertizează navele civile din Marea Neagră să nu se îndrepte către porturile ucrainene. Bloggerii ruși au rostogolit o înregistrare audio cu o navă de război rusească ce avertizează o navă civilă din Marea Neagră că “forțele ruse ar considera-o cargo militar, implicat în conflictul din Ucraina, dacă va naviga către un port ucrainean”.

Flota rusă a Mării Negre a efectuat pe 27 iulie exerciții în care navele sale au lansat o rachetă asupra unei nave țintă din Marea Neagră, după ce Ministerului rus al Apărării anunțase, pe 19 iulie, că navele civile care se îndreaptă spre Ucraina vori fi considerate ținte militare legitime. Ulterior, Ministerul rus de Externe a precizat că forțele ruse își rezervă dreptul de a opri și inspecta vapoarele comerciale.

ISW arată că “postura navală rusească în Marea Neagră este probabil ambiguă în mod intenționat, pentru a răspândi teamă cu privire la posibila reținere de către marina rusă a unor nave comerciale sau lovirea acestora. Kremlinul urmărește probabil ca această poziție să aibă un efect de scădere a activității de transport maritim, astfel încât navele rusești să nu fie nevoite să impună o blocadă reală a porturilor ucrainene. Potrivit dreptului internațional, o blocadă navală este obligatorie pentru entitățile neutre doar dacă unul dintre beligeranți o declară ca atare, iar Rusia încă nu a făcut-o”, mai arată ISW.

După expirarea acordului dintre Rusia și ONU privind permiterea tranzitului de cereale ucrainene prin Marea Neagră, Armata Rusă bombardează în mod constant infrastructura și porturile de cereale ucrainene de la Odesa, Nikolaev, Izmail și Reni (ultimele două pe Dunăre). Vladimir Putin le oferă în schimb țărilor africane cereale rusești, insistând că dacă acestea se confruntă cu foamete, este din cauza sancțiunilor de export impuse de țările occidentale.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday