Atunci când a preluat mandatul de premier, Meloni era văzută ca un viitor prieten al Moscovei, care se află în fruntea partidului extremist fondat de Benito Mussolini. Înainte de a fi aleasă în luna septembrie, Giorgia Meloni a susținut un discurs naționalist, promițând că va rezolva problemele imigraționiste cu care țara se confruntă și că va respinge acele măsuri propuse de UE pe care le consideră nepotrivite pentru Italia, refuzând chiar sancțiunile impuse Rusiei.

Acum însă, Giorgia Meloni este descrisă ca fiind o conservatoare pregătită să se implice în rezolvarea diverselor probleme internaționale. Politico relatează că vizita lui Meloni în SUA este are o importanță deosebită, având în vedere că, anul următor, Italia va prelua președinția G7, un potențial moment critic în desfășurarea conflictului. Prezența premierului italian în SUA de săptămâna aceasta ar putea chiar schimba complet opinia generală creată în jurul Giorgiei Meloni.

Ministrul de externe, Antonio Tajani, a declarat pentru Politico că războiul din Ucraina a întărit relația Italiei cu SUA, afirmând chiar că “cele trei stele polare ale guvernului Meloni sunt UE, ONU, NATO”. Politico observă că retorica promovată acum de Roma este total diferită celei din trecut.

Atunci când nu era încă la putere, Giorgia Meloni, membră a partidului Frații Italiei, își asumase rolul de susținător al lui Putin. În 2014, de pildă, când Rusia a anexat Crimeea, Meloni s-a opus sancțiunilor occidentale, argumentând că interesele economice ale Italiei ar fi în pericol. De asemenea, după invazia Rusiei în Ucraina, Meloni l-a acuzat pe Joe Biden că “se folosește de politica externă pentru a acoperi problemele pe care le are acasă”.

Poziția Giorgiei Meloni nu a fost însă singulară la Roma. Matteo Salvini, membru al Ligii a fost un susținător înrăit al Rusiei, pentru care a efectuat și misiuni de pace, călătorind cu avioane plătite de Moscova. De asemenea, răposatul fost premier, Silvio Berlusconi, liderul partidului Forza Italia și un cunoscut filorus, a acuzat Ucraina că este de vină pentru război.

În luna februarie Giorgia Meloni a vizitat Kievul, în ceea ce a fost considerat un semn clar că premierul italian va urma calea “cea dreaptă” în ceea ce privește susținerea Ucrainei. Poziția pro-ucraineană a lui Meloni a fost evidentă și în cadrul summitului G7 de la Hiroshima din luna mai, când și-a manifestat, în fața diplomaților americani, nerăbdarea de a construi o colaborare puternică cu președintele Biden. Joe Biden a spus că este plăcut surprins de politica externă pe care Meloni a dus-o până acum și că este dornic să o cunoască mai bine. 

Totuși, schimbarea opiniei Giorigiei Meloni nu înseamnă o schimbare a opiniei generale în Italia, unde există încă mulți politicieni de extremă dreapta sau stânga cu opinii pro-ruse pun sub semnul întrebării decizia Giorgiei Meloni de a trimite armament în Ucraina

Această situație, care cauzează dispute aprinse la Roma, se datorează poziției tradiționale a Italiei de punte între vest și est, având rolul de a menține o bună comunicare între cele două părți, mai scrie Politico.

În ciuda opiniei majoritare a italienilor, analiștii Politico consideră că Meloni își va menține această poziție prietenoasă față de NATO, UE și Ucraina. Totuși, este de așteptat ca Joe Biden și Giorgia Meloni să nu fie în consens în toate discuțiile pe care le vor avea în următoarele zile, poziția Romei față de Beijing fiind încă discutabilă.

Analiz integrală pe Politico 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday