În urma întrunirii Consiliului comun NATO – Ucraina, alianța a transmis că, alături de țările aliate, condamnă ferm decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene și încercările sale deliberate de a opri exporturile agricole ale Kievului, de care depind sute de milioane de oameni. Totodată, NATO și-a exprimat dezacordul total față de “atacul cinic al Moscovei cu drone asupra instalației ucrainene de depozitare a cerealelor din orașul portuar Reni, foarte aproape de granița cu România”.

Rusia continuă să dea dovadă de o lipsă totală de respect față de dreptul internațional și față de oamenii din întreaga lume care depind de grânele ucrainene. Prin bombardamentele brutale, Rusia amenință nave civile, terorizează orașe pașnice și distruge părți din patrimoniul cultural mondial. NATO este unită. Suntem solidari cu aliații noștri de la Marea Neagră, vom continua să ne protejăm reciproc și să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

În acest context, NATO și aliații își vor intensifica măsurile de supraveghere și recunoaștere din regiunea Mării Negre, inclusiv cu avioane de supraveghere și drone. Alianța mai amintește că, începând de anul trecut, NATO și-a sporit semnificativ prezența în regiune, inclusiv prin înființarea a două noi grupuri de luptă, în Bulgaria și în România.

Și Jens Stoltenberg a declarat: Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acțiunile sale periculoase în regiunea Mării Negre și trebuie să înceteze să mai folosească foametea în avantajul său și să amenințe cu accentuarea crizei alimentare. Acțiunile Moscovei prezintă, de asemenea, riscuri substanțiale pentru stabilitatea regiunii Mării Negre, care este de importanță strategică pentru NATO. Sporim vigilența și rămânem pregătiți să apărăm fiecare centimetru de teritoriu aliat”.

Tot azi, Vasil Maliuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) declarat pentru televiziunea de stat că agenția în fruntea căreia se află este responsabilă de atacul efectuat asupra podului Kerci, anul trecut, pe 8 octombrie. 

“Au fost multe operațiuni diferite, operațiuni speciale. Vom putea vorbi despre unele dintre ele în mod public și cu voce tare după victorie, despre altele nu vom vorbi deloc. Este vorba despre una dintre acțiunile noastre, și anume distrugerea podului din Crimeea pe 8 octombrie anul trecut” a declarat acesta.

Podul a fost grav avariat în octombrie, în urma unei explozii puternice, pe care rușii au pus-o pe seama unui camion, care ar fi explodat în timp ce se afla pe acesta. Atunci, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu Ucraina a comandat explozia.

Totuși, Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii președintelui ucrainean, a postat pe Twitter un mesaj referitor la explozie, pe care a numit-o “un început”, lăsând astfel să se înțeleagă că distrugerea podului de peste strâmtoarea Kerci fusese rezultatul unui atac ucrainean. “Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a fost furat trebuie returnat Ucrainei, iar tot ce este ocupat de Rusia trebuie eliberat”, a precizat atunci oficialul ucrainean. 

Podul Crimeii este singura legătură directă între rețeaua de transport a Rusiei și peninsula Crimeea, anexată de Moscova, de la Ucraina, în 2014. Podul a devenit astfel un proiect foarte important al președintelui Putin, care a deschis personal traficul pe el. Acesta a servit drept rută de aprovizionare crucială pentru forțele rusești după invazia din februarie anul trecut.

Surse: NATO, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday